Fábry Kornél püspök meglátogatta a Genfi Magyar Katolikus Missziót

Fábry Kornél püspök meglátogatta a Genfi Magyar Katolikus Missziót

A Genfi Magyar Katolikus Misszió június 16-án tartotta tanévzáró hálaadó ünnepségét, melyre meghívták Fábry Kornél esztergom-budapesti segédpüspököt, aki a külföldi magyarok lelkipásztori szolgálatában nyújt segítséget. Körmendyné Falussy Anna, a Genfi Magyar Katolikus Misszió Tanácsának elnöke beszámolóját szerkesztve közöljük.

Az ünnepi szentmisén koncelebrált Lédeczi Dénes szolnoki esperes-plébános, aki rendszeresen jár a genfi és lausanne-i hívekhez magyar nyelvű misét tartani.

A kápolna teljesen megtelt: a közösség állandó tagjai mellett megjelentek a berni, a zürichi, a bázeli és a lausanne-i misszió, a Genfi Magyar Protestáns Gyülekezet és más magyar szervezetek képviselői, valamint a genfi cserkészcsapat tagjai.

A mise elején felcsendült Fábry Kornél püspök saját énekkompozíciója – Örvendezve ünnepeljünk… – Lüthy Andrea orgonakíséretével. 

A prédikáció során a gyermekek is szót kaptak, fantáziájukat megmozgatva elmondhatták, hogyan képzelik el a mennyországot. A válaszok között elhangzott: több tévénézés, sok csokoládé, mindenkinek személyes ugrálóvár, kevesebb jótanács a szülők részéről. A püspök elgondolkoztatta a gyerekeket és felnőtteket, vajon hova vezet ez a sok vágyott „jó”: magányosság, veszekedés, fogfájás… Mindezekkel szemben a mennyország, az Isten jelenlétében való élet soha véget nem érő örömmel ajándékoz meg bennünket, ami igazán vonzó dolog. Erre kaptunk mindannyian meghívást.

A szentmise végén Szuromi Fruzsina vezényletével a L’Ensemble Vocal Evohé, a lausanne-i fiatalokból álló kórus 18 tagja adott koncertet; főként magyar zeneszerzők művei hangzottak el, a sort Kodály Zoltán Esti dala zárva.

A szentmisén és a közös ebéden részt vett Fabienne Gigon, az egyházmegye genfi képviselője, valamint a missziót befogadó genf-cointrini katolikus közösség néhány tagja. Pascal Desthieux korábbi püspöki helynök ebéd közben csatlakozott az összegyűltekhez. Körmendyné Falussy Anna,  a Genfi Magyar Katolikus Misszió Tanácsának elnöke magyarul, Igó-Kemenes Péter korábbi elnök franciául köszöntötte Fábry Kornél püspököt és a jelenlévőket.

Körmendyné Falussy Anna röviden vázolta a misszió múltját és mindennapjait. A Genfi Magyar Katolikus Misszió közvetlenül az ’56-os szabadságharc leverése után alakult az ide menekülő honfitársaink fogadására, segítésére, lelki támogatására. Ma már a hívek zömét azok teszik ki, akik hazulról vagy a Kárpát-medence más területeiről érkeznek Genf környékére, például tanulni, vagy munkavállalás céljából, átmenetileg vagy hosszabb időre, többnyire fiatalok és családok. Az igény ma is változatlan: a hitélet anyanyelven történő gyakorlásának vágya – ennek biztosítása a misszió elsődleges feladata.

A genfi közösségben 1995 óta sajnos nincsen állandó magyar lelkipásztor. Az utolsó magyar plébános Rába Lukács pálos atya volt, nyugdíjba vonulásával 1995-ben a svájci egyház anyagi támogatása is megszűnt. Ettől kezdve a misszió mint önálló „egyesület” folytatta tevékenységét, és a működéshez szükséges anyagi hátteret a hívek nagylelkű támogatása biztosította.

Hírdetés

„Mi magunk kutattuk fel azokat a magyarországi papokat, akik az otthoni feladatuk mellett vállalták a rendszeres repülőutazást, hogy szentmisét mondjanak nálunk Genfben. Tíz éven keresztül esztergomi ferences atyák látták el ezt a feladatot; ennek a covidjárvány vetett véget, ami ellehetetlenítette az utazásokat és a gyülekezést is korlátozta – számolt be az elnök.

A pandémia évei alatt áttértünk a kivetített, majd az online misékre, így tartottuk a kapcsolatot az erősen megcsappant számú hívőközösséggel. A járvány lecsengése után sikerült fokozatosan visszatérnünk a régi kerékvágásba: most is, mint azelőtt, havonta két alkalommal tartunk magyar szentmisét Genfben és havonta egyszer Lausanne-ban. A hívek létszáma újra megközelíti a járvány előtti szintet. Az újonnan érkező családok megtalálnak minket. A növekedés láttán optimizmussal tekintünk a jövőbe. A siker titka, hogy a közösség tagjai kiveszik részüket a közös munkából, ki-ki tehetsége és lehetősége szerint.

Néhány éve hathatós segítséget kapunk a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciától. Pályázatunk eredményeként ők állják a papok útiköltségét, és segítenek felkutatni a magyarországi (és délvidéki) papokat, akik hajlandók vállalni az utazást. Ez óriási segítség számunkra. Az elmúlt év folyamán ily módon számos magyar pap látogatta meg közösségünket, többek között Lukovits Milán, Hegedűs Odó, Erdős Attila, Nikli Zsolt, Utcai Róbert, Zsúnyi Tibor, Mékli Attila és Lédeci Dénes, akik a szentmiseáldozat bemutatása és a gyóntatás mellett megszervezték a gyermekek hittanóráit, az elsőáldozásra való felkészítést. Tavaly Lédeczi Dénes atya négy gyermeknek szolgáltatta ki első ízben az Oltáriszentséget” – mondta el Körmendyné Falussy Anna.

Az ünnepi ebéd után a cserkészek vezetésével népdalkör alakult a résztvevőkből. Záróprogramként a svájci magyar missziók képviselőit kerekasztal-beszélgetésre hívták. A jelenlévők megismerkedhettek a különböző közösségek működésével, gondjaival, kihívásaival.

Fábry Kornél püspök kiemelte, hogy mennyire fontos meghatározni a magyar misék fő célját, ami változatlanul hitünk anyanyelven történő gyakorlása. A jövő tekintetében elengedhetetlen, hogy a közösségek lelkületükben megújuljanak, és a beszélgetés során ehhez keresték a mikénteket, jó gyakorlatokat. Alapvető jelentőségű a hitélet mélyítése, az erős imaháttér kialakítása például szentségimádással, imavállalásokkal, rózsafüzér-társulat szervezésével. A közösségépítés további lehetőségei között szerepelt az evangélium olvasására, vallásos ismeretek szerzésére való ösztönzés (esetleg külön női és férfikörökben), a fiatalok igényeihez igazodó ifjúsági csoport alakítása, valamint a tagok bevonása a közösség sokféle szolgálatába. A lehetőségeknek csak a közösség elvárásai, kapacitása szab határt.

A közösségi élet megszervezése komoly odafigyelést és munkát igényel, ami teljes embert kíván, akár papi személyről, akár a közösség világi tagjairól van szó. Nagy segítséget jelenthet például elhivatott fiatal ösztöndíjasok bekapcsolása a munkába.

Másnap Fábry Kornél kérésére sportnapot szerveztek jurai hegymászással, kajakozással a Lac de Joux vizén. A nap családias hangulatú vacsorával zárult.

Forrás: Genfi Magyar Katolikus Misszió

Fotó: Szilágyi Andrea

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »