Európa jövője – irányított képviseleti demokrácia?

Európa jövője – irányított képviseleti demokrácia?

Trócsányi László fideszes EP-képviselő az Alkotmányügyi Bizottság (AFCO) eheti, európai választási reformról szóló vitája kapcsán rámutatott, hogy a transznacionális lista nem alkalmas az Európai Parlament működésének demokratikusabbá tételére, pusztán a kisebb tagállamok befolyását csökkenti az európai politikában.

Az Európai Parlament Alkotmányügyi Bizottságának (AFCO) eheti ülésén vita folyt arról, hogy 2024-től milyen szabályok alapján válasszák az európai parlamenti képviselőket. A föderalista nézetet valló képviselők és a hozzájuk kapcsolódó szakértők szeretnék a jelenlegi választási rendszert oly módon átalakítani, hogy a képviselők egy részét ún. transznacionális listáról kelljen megválasztani.

Céljuk egy nemzetek felett álló, transznacionális európai demokrácia megteremtése centralizált európai politikai pártok részvételével.

Hírdetés

Terveik szerint kezdetben az EP-nek csak kisebb részét választanák meg ily módon, később ez az arány folyamatosan nőne.

A javaslat célja világos. A jelenlegi szabályok a nemzeti pártok részére biztosítja a jelölt állítást. A megválasztott képviselők nemzeti delegációk részei. Amennyiben a transznacionális lista bevezetésre kerülne, a nemzeti pártok veszítenének jogosítványaikból, a választók pedig még távolabb kerülnének a megválasztott képviselőktől. Egyes, a javaslattal szemben kritikus európai parlamenti képviselők hangsúlyozzák, hogy ez a demokráciát nem erősítené, továbbá csökkentené a kisebb tagállamok befolyását az európai politikai döntésekre.

„Nehezen tudom elképzelni, hogy a magyar választókat nagyobb választói aktivitásra késztetné, ha egy olyan listára kellene szavazniuk, amelyen számukra ismeretlen nevek szerepelnek, vagyis a választópolgár és a képviselője között megszűnne. Kötve hiszem, hogy a transznacionális lista az Európai Parlament működését demokratikusabbá tenné, arra viszont alkalmas lenne, hogy a nemzeti pártok szerepvállalását csökkentse. Az Alkotmányügyi Bizottság néhány hangadója kiemelt jelentőséget tulajdonít a transznacionális lista bevezetésének, így mindent meg kell tennünk azért, hogy az Európa jövőjéről szóló vita kapcsán ezt a „választójogi reformot” sikerüljön süllyesztőbe tenni” – emelte ki Trócsányi László.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »