Eseményekben gazdag volt a nyár a keleti végeken – derül ki a Kassai Figyelő legújabb számából

Eseményekben gazdag volt a nyár a keleti végeken – derül ki a Kassai Figyelő legújabb számából

A Gombaszögi Nyári Táborra emlékeztető fotóval a címlapján megjelent a Kassai Figyelő szeptemberi száma. Belelapozva azonnal feltűnik, hogy a vakáció idején egymást érték a rendezvények a keleti végeken is.

Európa – csődeljárás előtt! című vezércikkében Mihályi Molnár László azt ecseteli, hogy háborúk által járnak jól egyes országok, míg mások ezt borzalmasan megszenvedik. A pénz által vezérelt nyugati társadalmaknak semmi sem szent.

A cikk szerzője úgy véli, egyfajta birkademokrácia uralja most a Nyugatot. Európa pedig túl nagy árat fizet azért, hogy megint a világ újrafelosztása van napirenden.

Nem maradhatott ki a lapból az immár 48. Honismereti Kerékpártúra és a Rákóczi Szövetség sátoraljaújhelyi tábora sem.

Bor, zene, Provence címmel a kassai Márai Sándor Alapiskola és Gimnázium Csengettyű gyermekkarának, leánykarának és ifjúsági vegyeskarának egy neves franciaországi kórustalálkozóról szóló élményeit olvashatjuk. A fiatalok nem tértek haza üres kézzel, egy 2. és 5. helyet sikerült elérniük a versenyen.

A Szent István napi kassai megemlékezésről, a gombaszögi táborról, a 24. Mécs László Szabadegyetemről és a Fábry Zoltán Napokról is találunk egy-egy terjedelmesebb írást a Figyelőben.

Hírdetés

Százötven éves a kassai ipariskola, de vajon lesz jövője? teszi fel cikkének címében a kérdést Balassa Zoltán, aki Albert Sándornak, az ipari egykori igazgatójának, a Selye Egyetem alapító rektorának a jászói szabadegyetemen tartott előadásáról ír.

Annak apropóján, hogy a másfélszáz éves intézményről A legenda nyomában címmel Albert könyvet írt. Kiderül az is, mikor élte fénykorát a neves intézmény, mint ahogy az is, milyen jövő vár(hat) rá.

A Kassai Figyelőből megtudhatjuk továbbá, hogy a királyhelmeci múzeumban tájékoztató központot és elektromos kerékpár töltőoszlopot adnak át szeptemberben.

Márai Sándorné Matzner Ilona, közismertebb nevén Lola, naplója nemrég két kötetbe rendezve megjelent, ennek bemutatójáról is olvashatunk beszámolót.

A jövő ígéretei címmel pedig a Zsizska utcai óvoda életébe nyerhetünk betekintést, mely 1953-tól fogadja a magyar kisgyermekeket. Az apróságokról gondoskodó intézmény elnyerte a „Boldog óvoda” címet is. Nem véletlenül, hiszen nagy odaadással, szeretettel nevelik itt a jövő generációit.

Aki pedig szeret a múltban elmerengeni, annak ajánljuk a 100 éve írták rovatot, ahol ezúttal is válogatást találnak régi kassai lapokban megjelent írásokból. Egy 1922-ben megjelentből például kiderül, hogy Nem lesznek magyar osztályok az uzshorodi gimnáziumban…


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »