Erdogan az Ukrajnából való "tiszteletet érdemlő kivonulásra" szólította fel Putyint

Erdogan az Ukrajnából való "tiszteletet érdemlő kivonulásra" szólította fel Putyint

Recep Tayyip Erdogan török államfő "tiszteletet érdemlő kivonulásra" szólította fel Vlagyimir Putyin orosz elnököt Ukrajnából – közölte a török elnöki hivatal pénteken.

Szavait Putyinhoz címezve Erdogan azt mondta, az orosz elnöknek kell megtennie az első lépést a béke felé az orosz katonai támadás alatt álló Ukrajnában.

Kijelentette, hogy Törökország továbbra sem tervez szankciókat bevezetni Oroszország ellen, hiszen nem engedheti, hogy a nép a téli hidegben magára maradjon, és szerinte az ország iparának működését sem lehet teljesen átalakítani.

Hírdetés

Törökország nagymértékben függ az orosz gáz- és energiaellátástól, emellett az ország déli részén orosz vezetés alatt épül Törökország első atomerőműve, amely várhatóan a török energiaszükséglet tíz százalékát – körülbelül a milliós lakosságú Isztambul energiafogyasztását- fedezi majd.

Erdogan és a török vezetés közvetítői szerepet tölt be az ukrán-orosz konfliktusban, Ankara ugyanis Kijevvel és Moszkvával is szoros kapcsolatot ápol. A török elnök szerint a két fél közti megállapodás továbbra is lehetséges, a tárgyalások egyes pontjait illetően azonban még mindig súlyos nézeteltérések vannak. Ilyen kulcskérdés szerinte például a Krím és a Donyec-medencei szakadár térségek sorsa, illetve Ukrajna NATO-hoz fűződő viszonya.

Erdogan az Oroszország indította háború kezdetét megelőző napon, február 23-án közölte Putyinnal, hogy nem fogadja el a szakadár területek orosz elismerését, mivel az szembemegy Ukrajna szuverenitásával. A török és az orosz államfő a háború kezdete óta többször is tárgyalt telefonon, továbbá az ukrán és orosz külügyminiszter találkozójára is a törökországi Antalyában került sor március 10-én.
 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »