Először látogat a mexikói határra a migránsválság-felelős néger alelnök

Régóta várt látogatást tett pénteken a mexikói határnál Kamala Harris amerikai alelnök, hogy az ellenzéki republikánusok hetek óta tartó bírálata után személyesen győződjön meg az Egyesült Államokba irányuló migránsáradat hatásairól.

Joe Biden elnök március végén bízta meg alelnökét a bevándorlás okozta válsághelyzet megoldásával. Mire azonban Harris munkához látott, a tavaszi hónapokban rekordszámú illegális bevándorlót vettek őrizetbe az Egyesült Államok déli határainál. Csak májusban mintegy 180 ezer embert fogtak el a határ illegális átlépését követően, ami 15 éve a legmagasabb szám volt.

"Az elnök és én teljességgel elköteleztük magunkat amellett, hogy biztosítsuk bevándorlási rendszerünk működését és emberiességét, és tényleg úgy vélem, hogy sikerült előrelépnünk ezen a téren" – jelentette ki az alelnök a texasi El Paso városában, miután az érkezők száma csökkenni kezdett a forró nyár beköszöntével.

Első külföldi útjára Harris június elején Guatemalába és Mexikóba látogatott, ahol arról beszélt, hogy "kezelni akarja a kiváltó okait" annak, hogy ezrek próbálnak ebből a térségből eljutni az Egyesült Államokba. Ez alkalommal az volt a szándéka, hogy "meggyőződhessen a hatásáról annak, amit előzőleg Közép-Amerikában látott".

"Ha meg akarsz oldani egy problémát, nem szabad csak a tünetekkel foglalkoznod" – hangoztatta pénteken, válaszul a republikánusok kritikájára, miszerint túl sokáig tartott, amíg rászánta magát, hogy ellátogasson a határra.

Hírdetés

Kamala Harris kifejtette, hogy azért választotta éppen El Pasót, mert a Trump-kormányzat ebben, a mexikói határon fekvő városban mutatta be a "gyermekek elkülönítésének politikáját".

Trump elnöksége alatt közel négyezer migránsgyermeket választottak el családjától, és idén június elejéig több mint kétezret közülük még mindig nem sikerült egyesíteni a családjával.

A republikánusok számára nem kétséges: Joe Biden és alelnöke szinte bevándorlásra ösztönző felhívást tett közzé azzal, hogy Donald Trumpénál "humánusabb" migrációs politikát ígértek.

A milliárdos volt republikánus elnök, aki a tervek szerint jövő szerdán keresi fel a mexikói határ térségét, pénteken pártja képviselőházi tagjai előtt azzal vádolta Kamala Harrist, hogy "sohasem beszélt a déli határaink megvédésének szükségességéről".

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »