Elképesztő drága lett a tojás! Az áremelkedésben másodikak vagyunk Európában

Elképesztő drága lett a tojás! Az áremelkedésben másodikak vagyunk Európában

Hiába olvashatunk egyre gyakrabban a folyamatosan lassuló inflációról, az élelmiszer ára még mindig nagyon magas, miközben az árcsökkenés elmarad más országokétól.

Természetesen nem minden esetben van így, de a tojás, ami a mindennapos táplálkozásunk egyik alapja az Európai Unió országai közül Szlovákiában drágult a második legjobban. A 2021-es év végi árakhoz képest 70 százalékkal került többe a tojás, ennél kedvezőtlenebb változást csak Bulgária mutatott a pénzromlással jellemezhető korszakban.

A többi országban már jelentősebb visszaesésről számolnak be, így Magyarországon, Csehországban vagy Lengyelországban is. Bulgáriában a drágulás közel 80 százalékos volt, de Szlovákiához hasonlóan az árak már csökkennek.

Hírdetés

Februárban például nálunk 11 százalékkal lett olcsóbb a tojás 2023 ugyanezen időszakához képest, de a szomszédos államokban az árcsökkenés 20 százalék feletti volt ennél a terméknél.

Ebből is nyilvánvaló, nem véletlenül próbálnak az üzletláncok a marketingjükben az olcsóbb élelmiszerekkel dolgozni, más kérdés, hogy mindez leginkább a piaci folyamatok eredménye, miközben csupán tavalyhoz képest csökkentek az árak, az elmúlt két és fél évet figyelve az áremelkedés továbbra is jelentős. 

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »