Egyre súlyosabb az árvízhelyzet Magyarországon, több helyen is védekeznek

Egyre súlyosabb az árvízhelyzet Magyarországon, több helyen is védekeznek

Egyre súlyosabb az árvízhelyzet Magyarországon, több helyen is védekeznek Kulcsár Péter2024. 09. 19., cs – 09:01

A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz – jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Láng István felhívta a figyelmet arra, hogy az ár levonulása után is fenn kell tartani a figyelőszolgálatot, mert sok helyen alakulnak ki szivárgások és buzgárok.

Góra Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője azt közölte, hogy 51 településen 991 tűzoltó vesz részt a védekezésben.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, jövő hét közepén hagyhatja el Magyarország területét az árhullám tetőzése, Budapesten pedig szombaton éjjel várható a legmagasabb vízszint.

Hírdetés

Hozzátette: a vízügy korábbi, a vízszint tetőzésével kapcsolatos előrejelzéseit továbbra is mérvadónak tekinthetik, a korrekciók néhány centiméteren belül vannak.

Továbbra is úgy gondoljuk, hogy a jövő hét közepén hagyja el az országot a tetőzés déli irányba, és továbbra is azt várjuk, hogy a budapesti vízszint tetőzése valószínűleg szombat éjjel következik be – ismertette.

Hozzátette: a főpolgármester döntésétől függően, a jövő hét közepén a rakpart már felszabadítható lesz.

A kormányfő közölte azt is, hogy a szerdaihoz képest 1436 fővel növelték meg a védekezésben részt vevő hivatásos állomány számát, így már 5828-an dolgoznak a gátakon, valamint szerdán 4012 önkéntes vett részt a munkákban, és van 15 353 nyilvántartásba vett önkéntes is.

„Kijelenthető az, hogy Magyarország az előző árvizek idején meg, illetve kitanulta a védekezés szakmáját, és nemcsak a hivatásosok, hanem az önkéntesek is pontosan tudják, hogy mit és hogyan kell tenniük” – mondta.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »