egállapította a választás országos listás eredményét az NVB – a nap hírei

egállapította a választás országos listás eredményét az NVB – a nap hírei

Megállapította az április 3-i országgyűlési képviselő-választás országos listás eredményét a Nemzeti Választási Bizottság. Az emberek szükségleteire figyelő papi szolgálatot szorgalmazott Ferenc pápa nagycsütörtökön. Lőszerrobbanás miatt tűz volt az orosz Fekete-tengeri Flotta zászlóshajóján, a lángokat már megfékezték. A nap legfontosabb hírei április 14-én.

Megállapította az április 3-i országgyűlési képviselő-választás országos listás eredményét a Nemzeti Választási Bizottság. A Fidesz-KDNP-re összesen 4 millió 390 ezer 962 szavazat érkezett, a DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd listája 3 millió 526 ezer 480-at kapott, vagyis csaknem 865 ezerrel kevesebbet. A Mi Hazánk Mozgalom 639 551 szavazatot kapott. A pártlisták között 92 országos listás mandátumot osztott ki az NVB: a Fidesz-KDNP-nek 48, az ellenzéki összefogásnak 38, a Mi Hazánk Mozgalomnak 6 mandátum jutott. Az országos listás eredménymegállapító határozat ellen három napon belül a Kúriához lehet fordulni bírósági felülvizsgálati kérelemmel.

Egyedüli egyetemes energiaszolgáltatóvá vált az MVM Csoport, amely így a teljes lakossági ügyfélkört ellátja árammal és földgázzal. Az MVM közleménye felidézi, hogy február végén kötött megállapodást az E.ON Áramszolgáltató Kft. megvásárlásáról. Az érintett ügyfeleknek jelenleg semmilyen teendőjük nincs, a szokásos módon intézhetik áramszolgáltatással kapcsolatos ügyeiket. Egyetemes energiaszolgáltatójuk az – immár az MVM Csoport részeként működő – E.ON Áramszolgáltató Kft. marad. Az MVM Csoport az E.ON Hungária 25%-os tulajdonosa.

A januárihoz hasonló, 794 millió euró hiányt mutatott a folyó fizetési mérleg februárban is – derül ki a Magyar Nemzeti Bank előzetes adataiból. Az ország nemzetközi pénzügyi pozíciójának átfogó jellemzésére általánosan elfogadott folyó mérleg és a tőkemérleg összesített egyenlegéből számolt mutató az év második hónapjában 487 millió euró finanszírozási igényt mutatott. A csökkenésben döntő szerepe volt annak, hogy az Európai Uniótól befolyt tőkeátutalások a januári 594 millió euróval szemben februárban 333 millió euróra estek.

Hírdetés

Több mint ötödével csökkent az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma. A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 4-e és 10-e között 16 ezren mentek orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A fővárosban és 15 megyében csökkent, Borsod-Abaúj-Zemplénben emelkedett arányuk. A százezer emberre vetített legtöbb beteg Baranyában, Zalában és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt.

Nagycsütörtökkel elkezdődött a húsvéti szent háromnap, az egyházi év legfontosabb időszaka. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a budapesti Szent István-bazilikában mutatott be ünnepi szentmisét a főegyházmegye papságával együtt. Arra emlékezve, hogy Jézus a nagycsütörtöki utolsó vacsorán alapította a papságot, a szertartáson részt vevő több mint kétszáz pap megújította papi fogadalmait. Nagycsütörtökön este az utolsó vacsorát idézték fel a katolikus templomokban. Ettől kezdve húsvétig, a feltámadás ünnepéig az egyház nem mutat be szentmisét.

Az emberek szükségleteire figyelő papi szolgálatot szorgalmazott Ferenc pápa a krizmaszentelő misén. Ferenc pápa 2020 húsvét óta először mutatta be a misét a hívőkkel és papokkal teli Szent Péter-bazilikában nagycsütörtökön. A katolikus egyházfő a paptársaival megújította fogadalmát. Csütörtök délután az utolsó vacsora emlékére a lábmosás szertartása elevenedett fel: Ferenc pápa elődeivel ellentétben nem paptársai lábát szokta megmosni, hanem 2013-as megválasztása óta minden évben más helyszínt keres fel. Idén egy Róma közeli börtönbe látogatott.

Megfékezték a lángokat az orosz Fekete-tengeri Flotta zászlóshajóján. A Moszkva nevű cirkáló lőszer-robbanás miatt súlyosan megrongálódott. A legénységet evakuálták, a tűz okait még vizsgálják. Az orosz védelmi minisztérium szerint a hadihajó úszóképes maradt, és a fő rakétafegyverzete sem sérült meg. Az ukrán Odessza megye kormányzója azt állította, hogy a cirkálót két Neptun típusú, ukrán gyártmányú, hajó elleni cirkálórakéta találta el, de ezt az ukrán védelmi minisztérium nem erősítette meg.

Magasabb inflációra és a GDP-növekedés lassulásának nagyobb kockázatára számít az Európai Központi Bank. Christine Lagarde, az EKB elnöke kamatdöntés után arról beszélt: az EKB kormányzótanácsa kész mindent megtenni az árstabilitás és a pénzügyi stabilitás védelme érdekében a régióban. Hozzátette: az Ukrajna elleni orosz háború miatt jelentősen megnőtt a GDP-növekedés lassulásának kockázata. Az EKB a várakozásoknak megfelelően nullán tartotta alapkamatát, mínusz 0,5 százalékon a betéti kamatlábat és 0,25 százalékon a letéti kamatlábat.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »