Edzője Milák Kristófról: legyen mindenképp csend körülötte, az jó lenne

Edzője Milák Kristófról: legyen mindenképp csend körülötte, az jó lenne

A következő hetekben a 200 méteres pillangóúszásra készíti fel Milák Kristófot mestere, Virth Balázs. Az olimpiai bajnok 100 méter pillangón már az országos bajnokságon és a múlt heti két nemzetközi versenyen is jól teljesített, de a sok kihagyás miatt 200-on még messze van a saját világcsúcsától.

A Virth Balázs irányítása alatt készülő úszók közül mind a hat sportolónak más és más a helyzete. Vannak azok, akiknek elsősorban az olimpia fontos, döntőt vagy érmet céloznak meg, közéjük tartozik Milák Kristóf is.

„Nyilvánvaló, hogy a címvédés kell hogy legyen a cél, tehát a mostani versenyek állomások számára. Neki azért volt fontos a legutóbbi is, mert a magyar bajnokság után szükség volt olyan megmérettetésre, ahol nemzetközi szinten meg tudja mutatni magát, főleg az Eb miatt, hogy lássuk, ott mire lehet képes” – árulta el az InfoRádióban Virth Balázs, Milák Kristóf edzője.

Az Európa-bajnokság abból a szempontból fontos az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó számára, hogy ott háromszor fogja leúszni a számait, mint az olimpián, ehhez volt egy lépcsőfok Barcelona és Monaco.

A többi úszó esetében viszont az Európa-bajnokság nagyon fontos, közéjük tartozik Telegdy Ádám, aki még küzd a párizsi jegy megtartásáért, Zombori Gábor, akinek egyelőre az Európa-bajnokságon nagyobb esélye van a kiemelkedő eredmény elérésére, mint az olimpián.

„Illetve ott van Kapás Boglárka, aki gyakorlatilag a Mare Nostrum verseny idején végig beteg volt, és nála állóképesség-pótlás folyik. Ott van Márton Richárd, aki szintén olimpiai döntőt célzott meg, tehát neki is az Eb egy eszköz” – folytatta Virth Balázs.

Hírdetés

Majd visszatért Milák Kristófra, akinek a szereplését a legnagyobb érdeklődés övezi annál is inkább, mert körülbelül 21 hónapot hagyott ki a nemzetközi mezőnyben. „Barcelonához képest a monacói verseny előrelépés volt, nemcsak időben, mert az időeredmény mellett nyilván nézem azt, hogy hasonló időszakban hol tartottunk ilyenkor.

A táv második felével van még tennivaló, a 100 méteres versenyeken meg jól úszott időarányosan.”

Hogy mit lehet még tenni a jelenleg – információk szerint – Zalaegerszegen edző Milák Kristóf teljesítményéért, arról azt mondta az edzője: „Legyen mindenképpen csend, az jó lenne. Én így tettem előtte is. A magyar bajnokság után nyilatkoztam, ahogy a nemzetközi versenyek után is, mert kellett. De a felkészülés következő időszakában jó lenne a csend, és az Európa-bajnokságon meglátjuk, hogy mi következik” – hangsúlyozta Virth Balázs.

Nincs most még prioritás a 100 és a 200 pillangó között, de a korábbi olimpiai aranyat termő 200 pillangóra készülnek, „abból lehet 100-at úszni, fordítva nem”, tehát a hátralévő időben az edző mindent elkövet azért, hogy a 200 sikerüljön.

Az Eb-n a nevezési listán rajta van Milák jó pár versenyszámban, a tervek szerint indul 100 és 200 pillangón is, igaz, háromszor kell úszni a vállalt számokban, akárcsak az olimpián.

„Ha a döntőben 200-on 1 perc 52 másodperccel kezdődik az idő, akkor azt gondolom, hogy minden esélyünk megvan,

és a hátralévő idő az elég lesz” – bizakodott az edző.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »