Digi24: Cîțu azt szeretné, hogy elõször Ciolacu legyen a kormányfõ!

A leendő kormányról tárgyaló három párt vezetői hétfőn este a Victoria-palotában eldöntötték, hogy a PSD és a PNL rotációban fog miniszterelnököt jelölni a koalíció élére. A három párt vezetéséhez közel álló források a Digi24.ro-nak úgy nyilatkoztak, hogy az RMDSZ nem vesz részt ebben a rotációban, ami azt jelenti, hogy Kelemen Hunor nem kerül sorra a kormány élén.

Amit még nem döntöttek el a pártok, az a megosztott miniszterelnöki mandátum időtartama – szóba került, hogy a két párt másfél-két évente adja a kormányfőt.

Hírdetés

Ugyanakkor a Digi24 iformációi szerint Florin Cîțu PNL-elnök azt szeretné, ha a rotáció Marcel Ciolacuval, a PSD miniszterelnök-jelöltjével kezdődne.

Kedd este a PNL Végrehajtó Bizottsága szavaz erről a javaslatról.

Cîțu manőverének célja, hogy elvágja a PNL részéről kormányfőjelölt-várományos Nicolae Ciucă útját a miniszterelnöki poszt felé. Cîțu ugyanis attól tart, hogy Ciucă jelölése szabotálja tekintélyét a pártban.

Miután a pártok vezetőségei jóváhagyják a különböző variánsokat, a Cotroceni-palotában konzultáció következik Klaus Johannis államfővel, valószínűleg a hét vége felé – írja a Digi24.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »