Decemberben érkezik a 13. nyugdíj. Legalább 300 euró, de van, akinek több

Nyitókép: SITA

A nyugdíjjárulékra jogosultak idén decemberben teljes értékű 13, nyugdíjat kapnak, melynek összege magasabb lesz, mint korábban. A 13. nyugdíj konkrét összege attól függ, ki milyen nyugdíjat kap. Minimális összegét 300 euróban határozták meg.

Aki öregségi nyugdíjat kap, annak 13. nyugdíjának összege 606,30 euró lesz. A 13, nyugdíjat nem kell külön kérvényezni, a Szociális Biztosító a decemberi kifizetés dátumával automatikusan ez is kifizetésre kerül, tájékoztatott Martin Kontúr, a Szociális Biztosító szóvivője.

„A 13. nyugdíj összege a 2023-ban kifizetett nyugdíj átlagos összege. Amennyiben a havi átlagos nyugdíj értéke nem éri el a 300 eurót, az illető ez esetben is megkapja a 13. nyugdíj minimális összegét, azaz a 300 eurót,

Hírdetés

” tette hozzá Kontúr.

13. nyugdíjra az a személy jogosult, aki idén decemberben jogosulttá vált az öregségi, korkedvezményes, rokkantsági, árvasági, özvenyi, vagy szociális nyugdíjra.

Amennyiben egyszerre két vagy több 13, nyugdíjra is jogosultságot szerez az illető, csak az egyik, a  legmagasabb összeg kerül kifizetésre 13. nyugdíjként. Tehát csak egyszer kap 13. nyugdíjat az illető. A 13. nyugdíj összegének meghatározásánál nem veszik figyelembe az olyan tényezőket, hogy például kap-e külföldről is nyugdíjat az illető, vagy van-e nyugdíjspórolása.

A 13. nyugdíj kifizetését a szociális biztosításról szóló törvény elfogadása tette lehetővé ez év áprilisában a parlamentben. Ezzel az eddigi 13. nyugdíj helyébe lép, mely állami szociális juttatásként került kifizetésre.

teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »