Cîțu lemondott, új elnököt választanak a liberálisok

Cîțu lemondott, új elnököt választanak a liberálisok

Jövő vasárnap tartják a Nemzeti Liberális Párt (PNL) rendkívüli kongresszusát, amelyen megválasztják az új pártelnököt – döntötte el tegnapi ülésén az alakulat országos tanácsa, miután Florin Cîțu szombaton lemondott pártelnöki tisztségéről. A lemondás azt követően történt, hogy a pártvezetés túlnyomó többsége őt hibáztatta a párt népszerűségének hanyatlásáért és távozását követelte.

Cîțu az általa szombatra összehívott végrehajtó bizottsági ülésen jelentette be lemondását, amelytől azonban a pártvezetés ellene lázadó többsége távol maradt. Miután az ülés nem volt határozatképes, Cîțu a párt titkárságán is iktatta lemondását. Sajtóértesülések szerint felajánlották neki, hogy megmaradhat a szenátus elnöki tisztségében, ha önként távozik a párt éléről. Cîțu azzal hárította el a házelnöki tisztségre vonatkozó újságírói kérdést, hogy az másik megbeszélés tárgya lesz.

Lemondott ugyanakkor Cîțu legfőbb bizalmasa, Dan Vîlceanu is a párt főtitkári tisztségéről. Vîlceanu jelezte: hamarosan lemond az európai alapokért felelős miniszteri tisztségről is.

Hírdetés

Az amerikai látogatásáról hazatérő Cîțut csütörtökön szólították fel lemondásra a párt alelnökei és a területi szervezetek vezetői, akik egyebek mellett azt vetik a szemére, hogy feszültséget szít a PNL és koalíciós partnere, a Szociáldemokrata Párt (PSD) között, továbbá népszerűtlensége „lehúzza” a PNL-t, amelynek támogatottsága a legfrissebb felmérés szerint 16 százalékra csökkent.

Cîțu szombaton elismerte: nehezen megemészthető kompromisszum volt számára a PSD-vel kötött nagykoalíciós megállapodás, és azt remélte: sikerül az ország és a PNL előtt tornyosuló problémákról nyíltan beszélnie a párt többi vezetőjével, de távollétük azt bizonyítja, hogy hiányzott belőlük a bátorság. Cîțu szerint a PNL felelőssége, hogy megőrizze és érvényesítse a kormányzásban a liberális értékeket.

A vezetőtestület határozata értelmében a kongresszust április 10-én 11 órára hívják össze, az eseménynek a parlament épülete ad otthont. Döntés született arról is, hogy a kongresszuson 1300 küldött vesz majd részt. A pártelnöki tisztségre pályázók április 6-án 18 óráig iktathatják jelöltségüket, az általuk előterjesztett indítványokat pénteken 22 óráig kell megvitatniuk a megyei szervezetek vezetőtestületeinek. Ahhoz, hogy egy indítványt elfogadottnak tekintsenek, legalább tíz megyei szervezetnek támogatnia kell azt. Nicolae Ciucă miniszterelnök még nem döntötte el, hogy indul-e az elnöki tisztségért, de mérlegeli a lehetőséget – vallotta ő maga újságírói kérdésre a PNL vezetőtestületének tegnapi ülése után. A kongresszusig Gheorghe Flutur lesz a párt ügyvivő elnöke.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »