Čaputová elfogadta Heger lemondását, és átmeneti kormányzással bízta meg őt

Čaputová elfogadta Heger lemondását, és átmeneti kormányzással bízta meg őt Czímer Gábor2022. 12. 16., p – 13:14

Az államfő Zuzana Čaputová átvette Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő lemondását, és egyben megbízta Hegert azzal, hogy átmenetileg az általa vezetett kabinet irányítsa az országot.

„Távozóban lévő” kabinet

Boris Kollár a koalíciós Sme rodina vezetője, aki a parlament házelnöke is egyben, még csütörtök este beszélt arról, az államfővel, Zuzana Čaputovával megállapodott, milyen alkotmányjogi lépésekre van szükség. „Egyetértek az államfővel: a lehető leghamarabb előrehozott parlamenti választást kell tartani. Ennek a legkésőbbi időpontja június” – jelentette ki Kollár.
A házelnök a JOJ televízió politikai vitaműsorában arról beszélt, miután az államfő pénteken 13:30-kor leváltotta Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnököt és kormányát, egyúttal megbízza Hegert, hogy „távozóban lévő” kabinetként irányítsák az országot. Ezzel a jelenlegi kormány még egy ideig továbbra is hivatalban maradhat, de jelentősen korlátozottá válnak a kompetenciái. Több kérdésben ugyanis az államfőnek kell engedélyt adnia a kabinetnek arra, hogy léphessen. „Ezt a kormányt az elnök asszony fogja ellenőrzése alatt tartani” – jelentette ki Kollár.

Az elnök feltételei

Hírdetés

Čaputová azonban csak azzal a feltétellel bízta meg az ideiglenes kormányzással Hegeréket, ha az így átmenetileg hivatalban maradó kabinet megteszi azokat a lépéseket, amelyek a lehető leghamarabb az előrehozott parlamenti választáshoz vezetnek. „Ha nem juttatják el az országot az előrehozott választásig, akkor az államfő szakértői kormányt nevez ki” – ismertette Kollár az elnök álláspontját, de hozzátette, pártja, a Sme rodina de a Smer és a Hlas, illetve további ellenzéki szereplők sem szeretnének hivatalkokormányt. Az SaS ugyanakkor az előrehozott választás helyett egyebek mellett ezt a megoldást preferálja.

Az Alkotmány módosítása

Kollár arról is beszélt, hogy az államfő két határidőt adott neki. Az első január végén jár le. A köztársasági elnök azt szeretné, ha addig a parlament úgy módosítaná az Alkotmányt, hogy az lehetővé tegye, a törvényhozás kezdeményezhessen előrehozott választást. Bár Szlovákiában korábban volt már ilyen előrehozott voksolás, az utóbbi időkben született alkotmányértelmezések szerint ilyen kompetenciája a parlamentnek jelenleg nincs. Kollár elmondta, a törvényhozás előtt van a pártja, a Sme rodina által beadott alkotmánymódosítási-javaslat, amely ezt lehetővé tenné. Hozzátette, a javaslatot még úgy fogják módosítani, hogy a törvényhozás nagyon gyorsan, nem törvénnyel, hanem határozattal dönthessen a választási időszak lerövidítéséről, vagyis az előrehozott parlamenti választásról. Ehhez azonban a 150 fős törvényhozásban 90 szavazatra lenne szükség. 

Az Alkotmány szóban forgó módosításához is 90 képviselő támogatása kell. Richard Sulík, a kormánnyal szemben beadott bizalmatlansági indítványt jegyző SaS vezetője azonban kijelentette, nem támogatják, hogy előrehozott parlamenti választást tartsanak. Az ellenzéki Smer és Hlas valamint a frakción kívüli ellenzéki képviselők minden bizonnyal támogatnák, hogy mihamarabb ki lehessen írni a választást. A kérdéses alkotmány-módosítást a parlament januári ülésének elején tűzhetik napirendre. Ha elfogadják, akár másnap szavazhatnak a választási időszak lerövidíéséről is. „Ez után én, mint házelnök leghamarabb 110 nappal későbbre ki is hirdethetem a váalsztást” – magyarázta Kollár azzal, május végén, június elején biztosan meg lehetne tartani a voksolást.

A választás időpontja

A házelnök azt is elmondta, az államfő által adott másik határidő az előrehozott parlamenti választás időpontjára vonatkozik. „A választás a lehető leghamarabb legyen: Az lenne a legjobb, ha áprilisban, májusban, legkésőbb júniusban rendeznék azt” – ismertette Kollár Čaputová feltételét. A házelnök továbbá kizárta az SaS által preferált másik lehetőséget, mi szerint a jelenlegi parlamentben 76 képviselő újra bizalmat szavazna egy átalakított kormánynak.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »