Brüsszel álságos taktikázása: az EP választások utánra hagyják a Mercosur megállapodás jóváhagyását

Brüsszel álságos taktikázása: az EP választások utánra hagyják a Mercosur megállapodás jóváhagyását

A Mercosur megállapodás továbbra is él, és jóváhagyására a júniusi EP választások után kerülhet sor – erősítette meg Rupert Schlegelmilch, az EU a Mercosur megállapodás témájával megbízott főtárgyalója egy brazil lapnak. A kijelentésről több más hírforrás, köztük az euractiv.com is beszámolt. Így most úgy tűnik, hogy a vitatott – az uniós országok agrártermelőit is érzékenyen érintő – szabadkereskedelmi megállapodás jóváhagyását, taktikázva az EP választások utánra hagyta az unió vezetése.

A mostani határozottan nem az első, és vélhetően nem is az utolsó olyan eset, amikor brüsszeli vezetés a kedélyek lecsillapodását és a kellő pillanatot kivárva vagy éppen nagy csendben hagy jóvá érdemi döntéseket, hogy azok híre már csak „megváltoztathatatlan” állapotukban, vagy egyáltalán nem jut el az emberekhez. Tegyük a kezünket a szívünkre, még a legérdeklődőbb hírfogyasztók között is hány akad, aki legalább időnként beleolvas az EP által elfogadott és annak oldalán nyilvánosságra hozott döntésekbe?

Az EU-nak a megállapodással kapcsolatos további terveiről elsőként egy brazil lap, a Folha de Sao Paulo hozott hírt, amelynek Rupert Schlegelmilch, az unió a Mercosur megállapodás témájával megbízott főtárgyalója dél-amerikai körútján azt nyilatkozta: a megállapodás továbbra is érvényes, az EB azzal kapcsolatos egyeztetése folytatódik, csak éppen meg kell várni a megfelelő időpontot.

Hírdetés

Mint azt az előbb már említettük: a megállapodással szemben, Franciaországot leszámítva érdemben egyetlen más uniós tagország sem emelt szót. Pontosítsuk a dolgot: Franciaország nevében Emmanuel Macron is csak akkor, amikor az agrártermelők párizsi tüntetései miatt, úgymond „nagyon forró volt a helyzet az utcákon.” Ez viszont sok mindent elárul. A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy a Mercosur és ahasonló megállapodások elfogadása az unió kizárólagos hatásköre.

 

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »