„Boldog az a nép, amely tud ünnepelni!” – Jubileumi nagymarosi találkozót rendeznek októberben

„Boldog az a nép, amely tud ünnepelni!” – Jubileumi nagymarosi találkozót rendeznek októberben

Hazánk legnagyobb múltra visszatekintő, megszakítás nélkül működő katolikus ifjúsági rendezvénye, a Nagymarosi Ifjúsági Találkozó idén ősszel ünnepli alapításának 50. évfordulóját. A szervezők jubileumi találkozót hirdetnek október 5-ére a nagymarosi plébániakertben, hogy hálát adjanak Istennek a találkozó kegyelmeiért, az itt született hivatásokért, házasságokért, elhatározásokért, megtérésekért.

„Boldog az a nép, amely tud ünnepelni!” (Zsolt 89,16)

A Nagymarosi Ifjúsági Találkozók kezdete 1971-ig nyúlik vissza, amikor Sillye Jenő és barátai Major Sándor atya meghívására elkezdtek zenés lelkinapokat tartani Kismaroson a Dunakanyar ifjúsági közösségeinek.

Kis idő múlva olyan sokan lettek a nyitott szívű fiatalok, hogy nem fértek be a kismarosi templomba. Nagymaroson ez idő tájt Horváth István esperes volt a plébános, Balás Béla és Kerényi Lajos voltak a káplánok. A nagymarosi fiatalok kérésére, hogy minél többen tudjanak részt venni a programon, Horváth István plébános vállalta a diktatúra nemtetszését, és befogadta a találkozó résztvevőit.

A fiatalok nyelvén megszólaló gitáros énekek mellett kiemelten fontos volt, hogy az akkortájt Nagymaros és környékén szolgáló káplán atyák (Balás Béla – jelenleg nyugalmazott kaposvári megyéspüspök –, Kerényi Lajos, Sebők Sándor). ráérezve a fiatalok lelki-szellemi szomjúságára, a Szentlélektől ihletett beszédekkel, elmélkedésekkel tették még tartalmasabbá és egyre vonzóbbá az együttléteket.

A kezdetben kevesek által indított kezdeményezés Isten akarata és a Szentlélek tüze által egy

amely az ország minden szegletéből, sőt a határokon túli magyarlakta településekről is idevonzotta és vonzza a fiatalokat.

A jubileumi, október 5-én tartandó Nagymarosi Ifjúsági Találkozó a generációk találkozója lesz.

A program:
9 óra – napindító
10 óra – főelőadás: Gáspár István és Orosz István
10.45 – szentségimádás (zenei szolgálat: sülysápi Imádság Háza)
12.30 – fakultációk
15.30 – tanúságtétel: Simon Dávid
16 óra – szentmise, melynek főcelebránsa Fábry Kornél esztergom-budapesti segédpüspök lesz (zenei szolgálat: Pápamobil); a szentmise után közös éneklés, tánc

Fakultációk, műhelyek

Hírdetés

A főelőadást és a szentségimádást követően, 12.30-tól különféle választható programokon lehet részt venni. Ezek között leszenk „klasszikus” fakultációk, de több kisebb létszámú műhely, találkozási lehetőség is várja a résztvevőket. Megtalálja a helyét az, aki csendre, beszélgetésre vagy meghallgatásra vágyik. (A fakultációk listáját a szervezők hamarosan közzéteszik a találkozó honlapján.)

A találkozón a főelőadás végétől a szentmise kezdetéig folyamatosan lesz lehetőség gyónásra, lelki beszélgetésre a templom melletti részen.

A nap részletes programja és a találkozó énekei is megtalálhatóak lesznek egy hamarosan megjelenő infófüzetben, melyet a honlapról lehet majd letölteni.

A jubileumi Nagymarosi Levél ITT olvasható.

*

Gyerekmaros, kamaszmaros, diákmaros

A diákok, kamaszok és gyermekek találkozójáról tudnivalók és a programra való  regisztráció ITT.

Kedves Segítő! Ha elmúltál 16 éves és szeretsz gyerekek között lenni, vagy ha szépen tudsz zenélni, fényképezni, és úgy érzed, tenned kéne már valamit, várunk téged is!

35. jubileumi előtalálkozó

Új és régi önkéntesekkel ünneplik a Gyerekmaros 35. születésnapját szeptember 21-én 14 órától. Tanítást mond és szentmisét celebrál Martos Levente Balázs püspök.

További részletek ITT.

Forrás és fotó: Nagymarosi Ifjúsági Találkozó; Országos Lelkipásztori Intézet

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »