Berényi József: A magyar polgári társulások többet meríthetnének a Nagyszombat megyei participatív költségvetésből

Berényi József: A magyar polgári társulások többet meríthetnének a Nagyszombat megyei participatív költségvetésből

Izgalmas projektek és kezdeményezések nyertek támogatást Nagyszombat megye participatív költségvetéséből. A támogatott pályázatok közönségszavazás során nyertek zöld utat – ennek közösségépítő jellege is van. Nagyszombat megye ötödik alkalommal hirdette meg a közösségi – participatív költségvetésből támogatott pályázati lehetőséget.

Az idei évben Nagyszombat megye költségvetéséből százezer eurót különítettek el a participatív költségvetés céljából. Ez az összeg kevesebb, mint az ezelőtti években volt. Példának okáért 2020-ban a megyei önkormányzat 250 ezer eurót különített el hozzájárulási célra – magyarázta a folyamat nyitányakor Berényi József, Nagyszombat megye első alelnöke. Úgy véli,

igazságosan sikerült elosztani a megye járásai között a participatív támogatásokat, a magyar képviselőknek köszönhetően a járások nem versenyeznek egymással, minden járás a saját projektjeit versenyezteti.

A projektek szavazatok alapján kapnak támogatást, nem zsűribizottság dönt a hozzájárulásról. A Galántai és a Dunaszerdahelyi járásokban is sikerült már több jó projektet támogatni a participatív költségvetésből – teszi hozzá Berényi. Az idei évben is remek kiírások születtek, bár a megye alelnöke szerint

a Galántai járásban több magyar polgári társulásnak be kellene kapcsolódnia a participatív projektek kidolgozásába, hiszen nagy az esély arra, hogy közösségi megmozdulással sikeres pályázók lennének, és akkor a magyar közösség is épülne, erősödne, jó dolgokkal, projektekkel lehetne gazdagabb.

Berényi kiemelte, hogy például a somorjaiak összefogásának köszönhetően a korábbi években a városban kitelepítési emlékmű készült a participatív költségvetésnek köszönhetően.

Ez egy nagyon fontos csomag a kispályázatok területén, hiszen elsősorban a lakosság dönt a sikerről. Bár a megyén dolgozó Magyar Szövetség frakció mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyar lélegzetű rendezvények, projektek más forrásból is támogatást nyerjenek, ezt a lehetőséget sem kellene elszalasztani, hiszen sokszor a participatív költségvetésből több pénzt lehet nyerni egy-egy pályázatra, ötletre, rendezvényre, mint más megyei forrásokból, amit adni tudunk”

Hírdetés

– nyilatkozta Berényi. A participatív költségvetésből egy pályázat idén maximum négyezer eurós támogatást kaphatott, az előző években ez az összeg elérte az ötezer eurót is.

A participatív költségvetésből Nagyszombat megye járásai az alábbi összegekkel nyertek támogatást:

Dunaszerdahelyi járás   22.000 euró Galántai járás                  17.000 euró Galgóci járás                    8000 euró Pöstyéni járás                  11.500 euró Szenicei járás                   10.500 euró Szakolcai járás                 8.500 euró Nagyszombati járás        22.500 euró

A támogatások aránya a lakosság arányához mért.

Kielemezhető, hogy a magyarok lakta Dunaszerdahelyi és Galántai járás a legmagasabban támogatott régiók közé tartozik a megyében.

A Dunaszerdahelyi járásban 6 projekt kapott támogatást – köztük a nagymegyeri Pajtafeszt, a somorjai önkéntes tűzoltók állandó kiállítása, a Kuttyomfitty Társulás Népmeseudvara, vagy az NFG által megálmodott Jazz a parkban rendezvény.

A Galántai járásban többek közt a Templárok polgári társulás által kidolgozott május elsejei rendezvény, a Galánta fejlesztéséért polgári társulás által megszervezett Nyárbúcsúztató rendezvény vagy a Zöld Terv polgári társulás (Zelený plán o.z.) által kidolgozott projekt, amelynek keretén belül a nemeshódi városrész parkját szépítik majd.

Nagyszombat megye ötödik participatív költségvetési kiírására összesen 66 pályázat érkezett be. A 15 ezer szavazó közel 50 ezer szavazatot adott le. Összesen közel harminc pályázat nyert támogatást a szavazatok alapján.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »