Belpolitikai földrengés Oroszországban: Putyin leváltotta Sojgut és Nyikolajevet

Belpolitikai földrengés Oroszországban: Putyin leváltotta Sojgut és Nyikolajevet

Vlagyimir Putyin orosz elnök visszahívta Szergej Sojgu védelmi minisztert és Nyikolaj Patrusevet, aki az Orosz Föderáció Biztonsági Tanácsának elnöke volt. Sojgu nem távozik teljesen, megkapta Patrusev pozícióját a Biztonsági Tanácsban. Az elnökválasztás utáni kormányátalakítás személycseréi azonban komoly változásokra utalnak. Főleg, hogy Sojgu már akkor nagypolitikai tényező volt, amikor Putyin még csak Szentpéterváron bontogatta politikai szárnyait. Mindkét említett politikus Putyin belső köréhez tartozik.

Putyin Andrej Belouszov eddig kormányfő-helyettest nevezte ki védelmi miniszternek. Belouszov korábban Putyin tanácsadója volt gazdasági kérdésekben, később gazdaságfejlesztési miniszter, az állami gazdasági és pénzügyi szakintézet igazgatója és az orosz Makrogazdasági Elemzések és Rövidtávú Előrejelzések Központjának igazgatója.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő Sojgu leváltását és egy nem katonai múlttal rendelkező személyre történő cseréjét azzal magyarázta, hogy Putyin számára természetes volt, hogy a védelmi minisztériumot egy civil irányítsa.

mondta Peszkov.

Maga Putyin semmilyen indoklást nem fűzött hozzá az orosz törvényhozás felsőházának megküldött, kormányösszetételre vonatkozó javaslatához.

A másik távozó, Patrusev 2008 óta volt a nemzetbiztonsági tanács elnöke, előtte az FSZB vezetője volt. Nem kizárt, hogy ő is kap másik pozíciót, erről a következő néhány napban dönthet Putyin.

Sojgu leváltása volt mégis a legmeglepőbb. Putyin 2000-ben kezdődő regnálásának leghosszabban szolgáló minisztere volt. A védelmi miniszteri széket 2012. november 6-án foglalta el, vagyis szűk 12 évig, három cikluson keresztül vezette ezt a tárcát.

Sojgu pozíciója pár héttel ezelőtt kezdett el igazán megkérdőjeleződni, amikor korrupció miatt letartóztatták helyettesét, Timur Ivanovot. Mivel ilyen letartóztatások Oroszországban (sem) az igazságszolgáltatás malmainak munkáját, hanem a belső hatalmi harcot jelzik, várható volt, hogy változások lesznek az orosz katonai és belbiztonsági apparátuson belül.

Hírdetés

Félreállítása egyáltalán nem teljes. Sojgu a nemzetbiztonsági tanács elnöki posztjával együtt az elnök képviselője lesz a hadiipari bizottságban, és felügyelni fogja a Szövetségi katonai-technikai Együttműködést is.

Fontos részlet, hogy egyelőre az orosz vezérkari főnök, Valerij Gerasimov marad a helyén. Tekintettel arra, hogy az oroszok épp offenzívát indítottak Észak-Kelet-Ukrajnában, a Gerasimov maradása nem meglepő.

Ahogy az sem, hogy az orosz külügyet továbbra is Szergej Lavrov vezeti majd.

Sojgu leváltása azért is feltűnő, mert Vlagyimir Kolokoljcev belügyminiszter is megtarthatja posztját, ahogy Alekszandr Kurenkov rendkívüli helyzetek minisztere, valamint Konsztantyin Csujcsenko  igazságügyi miniszter is.

Az orosz külföldi hírszerzés vezetője szintén marad (Szergej Nariskin), ahogy az FSZB vezetője (Alekszandr Bortnyikov) is, és az orosz Nemzeti Gárda főparancsnoki posztját továbbra is Viktor Zolotov fogja betölteni. A Szövetségi Védelmi Szolgálat (FSZO) élén marad Dmitrij Kocsnyev.

Putyin javaslatát a kormány összetételére a törvényhozás szakbizottságai hétfőn tárgyalják, a felsőház pedig kedden szavaz róla.

Putyin május 10-án Mikhail Misusztyint bízta meg kormányalakítással, ám ez csak formalitás, a kormány összetételét az elnök szabja meg, a kormányfő a helyettes miniszterek és egyes minisztériumok vezetőire tesz javaslatot az orosz Állami Dumában (az orosz törvényhozás alsóháza).

Megszólalt Putyin embere, szerinte Oroszország már a NATO-val harcol Ukrajnában

Az amerikaiak tudni vélik, ki állt Prigozsin halála mögött

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »