„Békét akarunk és az emberi jogok tiszteletben tartását” – Nabila Saleh nővér üzenete Gázából

„Békét akarunk és az emberi jogok tiszteletben tartását” – Nabila Saleh nővér üzenete Gázából

November 3-án a Vatican Newsnak adott egy új, erőteljes tanúvallomást az a szerzetesnővér, aki a Gázai övezet szinte valamennyi keresztényével együtt a Szent Család római katolikus plébánián keresett menedéket. Vizet, élelmet és gyógyszert már nem lehet találni, a tankok pedig újra megjelentek a környék utcáin.

Hét sebesültért is aggódnak, akiket nem tudnak kórházba szállítani: „Még mindig sok repesz van a testükben. És a gyógyszerek sem elegendőek mindenkinek”. A reményt azonban nem adják fel.

Nehéz kapcsolatba lépni a Gáza poklában rekettekkel. Szinte lehetetlen. A telefonvonalak gyakorlatilag nem elérhetőek, az internet megszakításokkal működik, amikor van áram, ami naponta alig több mint néhány órára jön vissza. Amikor Nabila Saleh nővér a Vatican Newson keresztül elmondta az egész világhoz intézett kétségbeesett felhívását, hangja szakadozottan hallatszott.

Csodának tűnik, hogy kiáltása még mindig eljuthat hozzánk egy ostromlott, lerombolt városból, ahová senki és semmi nem jut be, és ahonnan senki és semmi nem jut ki.

– nyilatkozta a nővér. És hogy egyértelmű legyen, hogy nincs több vesztegetni való idő, kifejtette: „a házak már nem léteznek, az élelmiszerek már majdnem kifogytak, és az a kevés, amit még találni lehet, ötször többe kerül a szokásosnál”. Lehetetlen túlélni, hacsak nem változik meg valami hamarosan.

A Szent Család-plébánián – ahol a jeruzsálemi Rózsafüzér Kongregáció tagja az Izrael és a Hamász közötti háború kezdete óta az övezetben élő keresztények többségével együtt menedékre talált –, még mindig ott van hét sebesült, akik a tavaly decemberben a plébánián történt lövöldözés során sérültek meg, amelyben egy anya és lánya életét vesztette. Minden próbálkozás ellenére sem tudták a sebesülteket kórházba szállítani, mert nem volt olyan intézmény, mely fogadni tudta volna őket: „Csak alapellátást tudtunk nekik adni. Kettőjüknek sürgős műtétre lenne szüksége, míg a többieknek még mindig sok repesz van a testében.” Ennél többet a plébánián nem tudnak tenni. A hiányzó dolgok között a gyógyszerek állnak az első helyen. 

Hírdetés

Nabila nővér elmondta azt is, hogy a jordán király két alkalommal élelmiszert és gyógyszereket juttatott el a Gázai övezetbe repülőgépekről ledobatva. De nyilvánvalóan ez nem elég.

Ami nem hiányzik, az a terror. Az izraeli tankok visszatértek a város utcáira. „Három-négy nap nyugalom után – számolt be Nabila Saleh – a háború ugyanolyan erőszakosan tért vissza, mint amilyen korábban volt. A tankok a városnegyedünkben vannak, közel vannak az iskolánkhoz is. Halljuk a lövöldözést, de hála Istennek a plébániánkon semmi sem történt.”

Él még a remény? „Természetesen.

– zárta az interjúját Nabila nővér Gázából.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News Facebook-oldala

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »