Beindul itthon a választási dömping, a június rekordot hoz

Beindul itthon a választási dömping, a június rekordot hoz

A koronavírus-járvány miatt mintegy 150 választást kell bepótolni a következő hónapokban.

Ennyi választás még sosem volt egy napon: a koronavírus-járvány miatt elmaradt mintegy 150 időközi önkormányzati választás felét június 26-án pótolják be, de júliusban és augusztusban is sok helyen járulhatnak az urnák elé a választópolgárok.

A hvg.hu visszanézte a Nemzeti Választási Iroda statisztikáit, és azt tapasztalta, hogy a június 26-án megtartott 74 időközi önkormányzati választás abszolút rekordnak számít, ennél többet még sosem rendeztek egy napon.

Ráadásul a rá következő hétvégén, július 3-án vasárnap is lesz egy nap alatt 35 önkormányzati választás, és július végéig még további 35-öt tartanak.

Hírdetés

A koronavírus-járvány miatt elhalasztott voksolások pótlását május 8-án kezdték meg az önkormányzatok, miután április 10-től engedélyezte a kormányzat a megtartásukat.

Ezeken kívül halálesetek miatt is sok helyen kell ismét szavazni, bár egyes ilyen esetek mögött éppen a járvány áll: a főváros VIII. kerületében például alig 28 éves volt Balogh Lajos önkormányzati képviselő, amikor covidban elhunyt. Máshol feloszlás vagy lemondás miatt voksolnak a helyiek, de indokként az összeférhetetlenség is felmerült.

A portál néhány ügyet ki is emelt. A keszthelyi polgármester-választáson például nem lesz ellenzéki jelölt, mivel a helyi ellenzéki politikusok szerint nincs most olyan helyi, aki ki merne állni a fideszes jelölt Manninger Jenővel szemben, így csak az ő neve lesz egyedül a szavazólapon.

A főváros VII. kerületében esedékes egyéni képviselő-választáson Gattyán György milliárdos pártja, a Megoldás Mozgalom egy egykori Fidesz-aktivistát indít. Itt azért tartanak egyébként voksolást, mert a DK-s Borka-Szász Tamás egy áramlopással (és bitcoinbányászattal) kapcsolatos ügy miatt lemondott.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »