Republikon-felmérés: biztosan vezet Karácsony Gergely, jön fel Szentkirályi Alexandra

Republikon-felmérés: biztosan vezet Karácsony Gergely, jön fel Szentkirályi Alexandra

A korábban végzett közvélemény-kutatásokkal összhangban továbbra is Karácsony Gergely a főpolgármester-választás legnagyobb esélyese – derült ki a Republikon Intézet legfrissebb felméréséből. A főpolgármester támogatottsága a teljes lakosságon belül 34 százalék, kilenc százalékponttal előzi meg a Fidesz–KDNP jelöltjét, Szentkirályi Alexandrát.

A Republikon Intézet nyolcszáz állampolgár telefonos megkérdezésével ismét felmérte a főpolgármester-jelöltek támogatottságát. A kutatás napra pontosan egy hónappal az önkormányzati választások előtt készült. Az intézet kutatója az InfoRádióban elmondta: azoknak a válaszadóknak a körében, akik meg is neveztek egy főpolgármester-jelöltet, akire szavaznának, Karácsony Gergelynek 40 százalékos támogatottsága van, és tíz százalékpont az előnye Szentkirályi Alexandrával szemben, akire a biztos szavazó pártválasztók 30 százaléka szavazna. Vitézy Dávid ebben a körben 25 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

Schlanger Márton hozzátette: egyre több felmérés mutatja azt, hogy az elmúlt hetekben

Szentkirályi Alexandra Vitézy Dávidot megelőzve felküzdötte magát a második helyre, amelyet úgy tűnik, tartósan meg tud őrizni.

Az elemző szerint ennek az lehet az oka, hogy a budapesti Fidesz-szavazók egyszerűen „besoroltak” Szentkirályi Alexandra mögé. Mint fogalmazott, ez egyben azt is jelenti, hogy a saját táboron túl nem tudott új szavazókat megnyerni a kormánypártok jelöltje. „Egy hónap alatt sokat változhatnak még ezek az eredmények, de jelen pillanatban egyértelműen kijelenthető, hogy Karácsony Gergely magabiztosan vezet” – jegyezte meg a kutató.

Schlanger Márton Szentkirályi Alexandra és Vitézy Dávid részéről sem számít arra, hogy a következő napokban vagy hetekben visszalépne a jelöltségtől. Úgy véli,

a Fidesznek elsődleges célja, hogy minél több helyet szerezzen a Fővárosi Közgyűlésben,

Hírdetés

márpedig ha visszaléptetné a saját jelöltjét, akkor annak „biztosan hatása lenne a népszerűségére is”.

Emlékeztetett: Vitézy Dávid többször hangoztatta, hogy ő egyes pártok, megmondóemberek híreszteléseivel ellentétben nem a Fidesz jelöltje, az LMP támogatásával, a Vitézy Dáviddal Budapestért egyesület színeiben indul, ezért az elemző nem tartja valószínűnek, hogy visszalépne Szentkirályi Alexandra javára.

Még visszaelőzhet Vitézy Dávid?

Schlanger Márton elmondta: bár a legutóbbi felmérésükön Vitézy Dávid csak a harmadik helyen végzett, az ő szimpatizánsainak a részvételi hajlandósága egy kicsit magasabb Szentkirályi Alexandra szavazóiéhoz képest. Ebben a versenyben is Karácsony Gergely áll a legjobban.

Az elemző szerint ez akár azt is jelentheti, hogy végül Vitézy Dávid visszaelőzi majd Szentkirályi Alexandrát, Karácsony Gergelyt azonban várhatóan már nem tudják befogni.

Budapest teljes lakosságának pártpreferenciáit tekintve Karácsony Gergely támogatottsága 34 százalék, amivel kilenc százalékponttal előzi meg Szentkirályi Alexandrát.

Vitézy Dávid a teljes népességen belül 21 százalékon áll, Grundtner András (Mi Hazánk) kétszázalékos támogatottsággal bír, míg a bizonytalanok aránya meglehetősen alacsony (16 százalék).

A Republikon Intézet 81 százalékos részvételi hajlandóságot mért, 64 százalék pedig biztos szavazónak mondta magát. Az intézet tájékoztatása szerint ebből ugyan nem következik rekordmagas választási részvétel, de mindenképpen átlag feletti érdeklődést tapasztaltak egy hónappal az önkormányzati választások előtt.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »