Furcsának tartja az Oktatási Hivatal kérdőívét a Pedagógusok Szakszervezete

Furcsának tartja az Oktatási Hivatal kérdőívét a Pedagógusok Szakszervezete

A héten egy 15 kérdésből álló kérdőívet kaptak a pedagógusok az Oktatási Hivataltól.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke nem érti, hogy miért a pedagógusok saját e-mail címére küldte az Oktatási Hivatal a levelet, miért nem a Kréta-rendszerbe. Június 14-én éjfélig kell kitölteni az online kérdőívet – tette hozzá Gosztonyi Gábor, aki arról is beszélt, hogy az anonimitás kritériuma is sérülhet.

„Azon kívül, hogy az iskola OM azonosítóját kell bejelölni, illetve be kell jelölni, hogy alsó tagozatos vagy felső alsó tagozatos tanítóról van szó, vagy pedig középiskolai tanárról. Ezek kvázi kalibráló adatok, és utána vannak érdekes kérdések. A legszembetűnőbb a nyolcadik, hogy egy ötfokú skálán mennyire képviselik a pedagógus szakszervezetek az ön érdekeit? Hogy mi köze van a hatalomnak ehhez a dologhoz, ezt nem tudjuk. Reméljük, csak elírták, ugyanis a szakszervezetek az egy-egy munkáltató alá tartozó munkavállalók önkéntes érdekérvényesítési csoportosulása, közössége” – mondta Gosztonyi Gábor.

Hírdetés

A házi feladatok gyakoriságáról, a tanügyi adminisztrációval eltöltött időről, a digitális eszközök tanórai megjelenéséről, a szülőkkel való kapcsolattartásról is kérdezik a pedagógusokat. Gosztonyi Gábor érthetetlennek nevezte azt a kérdést, ami a diákok alkoholfogyasztására és az iskolai erőszakra kérdez rá.

„A jelenlegi hatályos jogszabályokban a pedagógusnak megtiltották, hogy bármilyen dehonesztáló, negatív jelzővel nyilatkozzon az adott intézményről. Na de ha az intézményem OM-azonosítóját meg kell adnom, és egyébként ezekre mondjuk a valóságot írom, vagyis hogy igen, előfordul sajnos az iskolai erőszak, és egyébként az alkoholfogyasztás mondjuk akár felső tagozatban, akár egy középiskolában már néha problémaként jelentkezhet, akkor itt most kit és hogyan fognak megbüntetni? Vagy ha a kormány kérdezi, akkor lehet nyilatkozni, ha egyébként a sajtó kérdezi, akkor nem lehet nyilatkozni?” – sorolta a kételyeiket.

A PSZ alelnöke azt is elmondta, hogy a kérdésekre nem adhatók kifejtős válaszok, csak igen/nem lehetőségek vannak, vagy ötfokú skála, de saját véleményt sehova nem írhatnak.

Gosztonyi Gábor elképzelhetőnek tartja, hogy a szeptembertől bevezetendő teljesítményértékeléshez gyűjtenek ebből információkat.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »