Grúz kormányfő: Az EU megfenyegetett, hogy új járhatok, mint Fico

Grúz kormányfő: Az EU megfenyegetett, hogy új járhatok, mint Fico

A nyugati és orosz befolyás határán egyensúlyozó Grúzia, nyugatosabb nevén, Georgia miniszterelnöke, Irakli Kobakhidze csütörtökön kijelentette, hogy egy brüsszeli biztos jelezte neki, hogy ha nem teljesíti az általa támasztott feltételeket, úgy járhat, mint Robert Fico szlovák kormányfő, aki ellen a múlt héten merényletet kíséreltek meg. Fico négy lövést kapott, jelenleg is kórházban ápolják.

Kobakhidze közlése szerint, egy általa meg nem nevezett uniós biztos egy telefonbeszélgetés során figyelmeztette őt, hogy a Nyugat „számos intézkedésre” készül ellene, ha kormánya átviszi az átláthatósági törvény.

„Felsorolta az említett intézkedéseket, majd megjegyezte, hogy ‘látja mi törtét Ficóval, jobban teszi, ha óvatos lesz’ ”  

írta Kobakhidze a közösségi oldalán.

Az átláthatósági törvény kapcsán érdemes kiemelni, hogy a grúz kormány ezzel kötelezné a nem kormányzati szervezeteket és a sajtót arra, hogy az előírt szabályok szerint közzé tegyék finanszírozási hátterüket. Aligha véletlen, hogy a Nyugat ezen felháborodott – a politika NGO-kon keresztüli befolyásolása nem csak Grúziában, de többek között Szlovákiában is mindennapos jelenség.

Tegyük hozzá, hogy a grúu törvény kifejezetten rosszindulatú, ugyanis azokat a szervezeteket és sajtóorgánumokat, amelyek költségvetésének minimum ötöde külföldről származik, „külföldi hatalom érdekeit előmozdító” szervezetként kell regisztrálniuk magukat, adományozóik névsorát pedig nyilvánosságra kell hozniuk.

A törvény a grúz parlament már elfogadta, de Salome Zourabichvili nyugatbarát államfő megvétózta – várható azonban, hogy a törvényhozás megtöri az elnöki vétót.

Hírdetés

A teljes képhez azonban az is hozzátartozik, hogy miközben a nyugati fősodratú sajtó arról írt, hogy a törvény egy oroszmintájú jogszabály, valójában az USA-ban és az Egyesült Királyságban hatályos hasonló törvény még a grúznál is sokkal szigorúbb – a kettős mérce tehát működik.

Ami az uniós biztos állítólagos fenyegetőzését illeti,  grúz ellenzék természetesen oroszbarát dezinformációval vádolja a kormányfőt, Brüsszel pedig mindent tagad. Ami nem meglepő.

Ugyanakkor Kobakhidze kijelentése komoly vihart kavarhat – Ficot ugyanis a nyugati fősodor „oroszbarát”, „populista”, „autoriter” vezetőként mutatja be, mert a béke mellett érvel. Most, hetekre, vagy inkább hónapokra kikerült az aktív politikából az ellene elkövetett merénylet miatt, alig pár héttel az EP-választások előtt. Valószínűleg Fico az EP-választások utáni európai bizottsági tisztújítási tárgyalások idejére sem tér még vissza a miniszterelnöki posztra.

Ez a körülmény természetesen rengeteg összeesküvés-elmélet táptalaja volt eddig is – Kobakhidze bejelentése után azonban semmit sem lehet kizárni.

Emeljük ki, hogy a Politico idevágó cikkében azt írja, hogy a Fico-merénylet elkövetője azt vallotta, hogy egyedül cselekedett (a jelentésben tényleg ez áll), ám látványosan elhallgatta, hogy a hatóságok továbbra sem zárják ki azt, hogy egy csoport követett el merényletet a szlovák kormányfő ellen.

A Politico tehát a grúz kormányfő által hírbe hozott uniós biztosokat erős csúsztatással mentegette cikkében.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »