Balliberális városvezetők a szlovák fővárosban randevúznak

Balliberális városvezetők a szlovák fővárosban randevúznak

 Jövő hétfőn (május 25-én) Pozsony ad otthont az európai főpolgármesterek találkozójának. Budapest, Varsó, Párizs és Tirana főpolgármestere, valamint az ukrán Harkiv és Lviv polgármestere az európai térség demokráciájáról és annak védelméről fognak tárgyalni.

Az eseményre a Szabad Városok Paktuma csúcstalálkozó keretében kerül sor, amelynek az idén Matúš Vallo Pozsony főpolgármestere lesz a házigazdája.

A csúcstalálkozó egyik fontos célja egy olyan közös nyilatkozathoz való csatlakozás lesz, amely elítél minden politikai indíttatású, egyének vagy személyek csoportjai elleni erőszakot”

– mondta Peter Bubla Pozsony szóvivője.

Számba veszi a demokrácia fejlődését fenyegető jelenlegi veszélyeket, amelyeket elsősorban a populizmusban, a félretájékoztatásban és az intézményekkel szembeni bizalmatlanságban lát. Határozottan elítél minden politikai indíttatású, egyének vagy csoportok elleni erőszakot. Ugyanakkor foglalkozik a környezet, a digitális valóság, az életminőség és a biztonság területén jelentkező globális kihívásokkal is, miközben hangsúlyozza a városok szerepét ezek kezelésében.

Hírdetés

Az ukrajnai helyzet kétségtelenül az egyik fő téma lesz, amelyet a polgármesterek várhatóan megvitatnak majd a csúcstalálkozón”

– tette hozzá Bubla.

 A csúcstalálkozón két nyilvános vitára is sor kerül a Szlovák Nemzeti Galériában, amelyeken a Paktum több tagvárosának polgármestere ismerteti álláspontját. Az első a polgármesterek és a városok szerepéről szól majd az európai demokrácia védelmében, a második pedig azt vizsgálja, hogy a városok hogyan nevelhetik polgáraikat demokratikusabbá és nyitottabbá a világra és környezetükre.

A paktum már az orosz invázió előtt szorosan együttműködött az ukrán városokkal, különösen Kijevvel és más nagyobb városokkal. Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko 2022 elején lett tagja. A pozsonyi csúcstalálkozón várhatóan Harkiv polgármestere is a paktum új tagjává válik.

A paktum célja a szabadság, az emberi méltóság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogok tiszteletben tartása, a társadalmi igazságosság, a tolerancia és a kulturális sokszínűség közös értékeinek védelme és előmozdítása. De az is, hogy megnevezze a társadalom legégetőbb kihívásait és felszólaljon a populizmus ellen. A paktum célja mindenekelőtt az ötletek, a know-how és a tudás cseréje a városfejlesztés fő kihívásainak kezelésében.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »