Bármennyire is csábító, senki ne induljon neki az erdőknek!

Bármennyire is csábító, senki ne induljon neki az erdőknek!

Az elmúlt napokban évek óta nem látott mennyiségű hó esett Budapesten és környékén. Szemet gyönyörködtetőek a Buda környéki erdők, de vajon biztonságosak is? Erről kérdeztük Mészáros Pétert, a Pilisi Parkerdő szóvivőjét.

„Nagyon örülünk annak, hogy végre megérkezett a hó, más kérdés, hogy milyen formában” – fogalmazott Mészáros Péter az InfoRádióban, emlékeztetve, hogy a leesett csapadék, illetve hómennyiség meglehetősen vizes volt, ami súlyos terhet rakott a fákra; megtapadt, meghajlította az ágakat, és sokat le is tört – tette hozzá.

A fentiek nyomán a Pilisi Parkerdő Zrt. a csütörtöki napon figyelmeztetést adott ki, miszerint az erdőjárás jelenleg nem egészen veszélytelen.

„Arra kérünk mindenkit, hogy ne induljanak el az erdőbe, mert a letörő fák, gallyak, balesetveszélyes helyzetet teremthetnek”

– magyarázta a szóvivő, arra is felhívva a figyelmet, hogy az erdőtalaj nem fagyott meg a hóesés előtt, ezért fellazult, sáros, ami a fák kidőlését is eredményezheti, hiszen a gyökérzet nem képes megtartani a hatalmas nagy súlyt.

Hírdetés

„Ezért arra kérünk mindenkit, hogy lehetőség szerint most inkább a meleg szobából nézzék a havas tájat” – nyomatékosította újfent a szakember.

Abban az esetben, ha valaki a figyelemfelhívás ellenére mégis kimegy az erdőbe és esetleg bajba kerül, annak Mészáros Péter azt tanácsolja, hogy első körben a központi, 112-es segélyhívót számot hívja. „Ők fel tudják venni velünk a kapcsolatot, és akkor igyekszünk majd mihamarabb a mentésre sietni” – tette hozzá a szóvivő.

Budapest környékének talán az egyik legnépszerűbb túracélpontja Dobogókő, ahol közel fél méternyi hó esett. Ezzel kapcsolatban a Pilisi Parkerdő munkatársa emlékeztetett, hogy az Esztergom felöli utat a csütörtöki nap folyamán lezárták. Korábbi évek tapasztalatai alapján azt mondta, könnyen előfordulhat, hogy a hétvégén akkora tömegek fognak megindulni autóval, amit nem lesz képes fogadni Dobogókő, ezért inkább azt javasolná, hogy a Nagyhárs-hegyet vagy a Hármashatár-hegyet vegyék célba azok, akik nagyon vágynak a hó után – lehetőség szerint gyalog.

„De jelen pillanatban tényleg arra intenék mindenkit, hogy legyen türelemmel, várjunk egy kicsit, amíg ez a hótömeg a fákról lehullik (…), mert még mindig fennáll a veszélyhelyzet” – ismételte meg, hozzáfűzve: a Pilisi Parkerdő tájékoztatni fogja a lakosságot, hogyha újra biztonságos az erdőjárás

Bár dőltek ki fák, amiket az erdőgazdaság el fog szállítani a területről, jelentős károkról egyelőre még nem beszélhetünk

– zárta gondolatait a szóvivő.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »