Az ukránok 60%-a nem hajlandó részt venni a tüntetéseken

Az ukránok 60%-a nem hajlandó részt venni a tüntetéseken

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KIIS) által megkérdezett ukránok 63,7%-a nem hajlandó részt venni semmilyen tiltakozáson.

Ezt bizonyítja a felmérés eredménye – írja az Ukranews.ua hírportál.

A válaszadókat arról kérdezték, hogy készek-e részt venni valamilyen tiltakozó akcióban. A KIIS közvélemény-kutatása szerint a 2020-ban 57%-ról 2021-ben 64%-ra változott azoknak az aránya, akik azt mondják, hogy nem hajlandók semmilyen tömegtüntetésen részt venni.

2021 decemberében Ukrajna felnőtt lakosságának 32,4%-a volt hajlandó részt venni a tiltakozásokon,

ezen belül az ukránok 15,7%-a a választási kampányban való részvételét a tiltakozás formájának tekinti, 11,3%-a az engedélyezett megmozdulásokon és tüntetéseken, 10,3%-a pedig aláírásgyűjtés kollektív fellebbezések keretében való tüntetésen vett volna részt.

Hírdetés

Megjegyzendő, hogy 2020-hoz képest 5,6%-kal csökkent a társadalmi tiltakozó akciókban való részvételre való hajlandóság. A megkérdezettek 3,5%-a nem tudott válaszolni a feltett kérdésre.

A legalacsonyabb a tiltakozási hajlandóság a keleti régióban (69,8% nem áll készen a tiltakozásra), a legmagasabb a középső régióban (58% nem áll készen a tiltakozásra).

A nyugati és a déli régiókban gyakorlatilag azonos a helyzet (65,4%, illetve 66,7% nem áll készen a tiltakozásra).

Az egyes tiltakozó akciótípusok regionális különbségeit tekintve a keleti és nyugati régiókban kevesebben tiltakoznának (12,7%, illetve 15,1%), leginkább a központi (17%), illetve déli (16 ,4%) régiókban tüntetnének.

A felmérés december 3-11-én készült CATI módszerrel (telefonos interjúk számítógéppel). Az Ukrajna által ellenőrzött területeken 2 ezer felnőttet kérdeztek meg. Az elméleti mintavételi hiba nem haladja meg a 2,4%-ot.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »