Az új nagytúri templom a közösség szolgálatában

Az új nagytúri templom a közösség szolgálatában

Közel másfél évtizeddel a templom építésének megkezdése után február 11-én felszentelték a nagytúri Tours-i Szent Márton-templomot. A modern kivitelezésű és nem mindennapi belső díszítéssel ellátott szakrális helyet a nagytúri közösség javarészt önerőből építette fel. Mint az ünnepi szentmisén hangsúlyozták, a templom a szolgálat szent ügyének a helyszíne is.

Az Ipoly mentén történelmi jelentőséggel bír az új templom felépítése és felszentelése. A Kistúrból és Középtúrból álló településnek több mint nyolcvan éven át nem volt temploma, csupán imaházban tartották meg az alkalmaikat. A Nagy János esperesplébános vezette közösség hathatós összefogásának eredményeként készült el az új katolikus templom – hangzott el az ünnepi szentmisén.

„1938-ban a megáradt Korpona folyó elsodorta a hatszáz éves templomunkat.

– hangsúlyozta Nagy János atya. Hozzátette, Isten segítségével szinte önerőből építették fel a templomot 2011 és 2014 között.

A köszöntők után Beáta Sadecká tervezőmérnök vázolta fel a templomépítés mozzanatait. Mint elmondta, a kör alaprajzú templom egy imádkozó kéz szimbóluma. A templom belső falai a térségünkben igen ritkának számító mozaikdíszítést kaptak. A bizánci stílusú mozaikfal a mennyei Jeruzsálemet és Jézus Krisztust ábrázolja. A templombelsőről az alábbi cikkünkben olvashatnak bővebben.

Marián Chovanec, a besztercebányai katolikus egyházmegye püspöke prédikációjában kifejtette: igen jelentős eseményre gyűltünk ma itt össze, hiszen napjaink tendenciája a templombezárás, s mi itt, az Ipoly mentén egy új templomot szentelünk fel.  Isten háza a hit erősítését szolgálja – húzta alá a megyés püspök.

Ďurčo Zoltán, a nyitrai egyházmegye püspöki helynöke prédikációjában a templom, a közösség és Isten házának összekovácsolásáról szólt.

– húzta alá a püspöki helynök.

Felelevenítette, hogy Szent István is közösségeket épített, mindamellett elrendelte, hogy minden tizedik falu templomot építtessen.

Hírdetés

A prédikációk után Marián Chovanec megyés püpök felszentelte a templomot. Majd sor került az oltár és a templom falainak megkenésére is.

A templomépítést figyelemmel kísérte Magyarország kormánya is, mely támogatást is biztosított a templom befejezéséhez.

Soltész Miklós, a magyar kormány egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára ünnepi beszédében kitért arra, hogy a templomszentelés egybeesik a betegek világnapjával. „Pál apostol az alapokat letette, megerősítette a többi apostollal együtt. Ezt az alapot tovább kell építenünk a templomban is és az életünkben is” – hangzott el az ünnepi beszédben.

Jelezte: Kárpát-medence nemzeteit ezeréves kereszténységük köti össze. „Történelmi jelentősége van a mai templomszentelésnek, mely a két nemzet megbékélésének az eredménye. Ezt a megbékélést erősítenünk kell” – szögezte le az államtitkár. Beszédében kiemelte a kereszténység megtartásának fontosságát, közösségerősítő jellegét.

Mint már írtuk, a harmincas évek végén árvíz rombolta le a folyó partján álló egykori templomot. Mára csupán egy épülettorzó és a faszerkezetű harangláb maradt meg a templomból. Az egykori nagytúri Szent Márton-templomról ITT és ITT olvashatnak.

Az ezt követő időszakban három imaházban gyűltek össze a katolikus hívek vasárnaponként. Az új templom építése sokáig lehetetlen volt. A nagytúriakban azonban egyre erősödött a vágyakozás egy új templom iránt.

Nagy János esperesplébános határozott és kitartó lelkipásztorként érkezett az ezredfordulót követően Nagytúrra. A hívek 16 000 eurónyi adományaiból kezdődött el az építkezés 2011-ben. Ez az alapok letételére volt elegendő. A befolyt összeget jelentősen kiegészítették a kezdeményezés támogatói Magyarországról, valamint számos felvidéki település. Csak az anyagok költsége elérte a 700 000 eurót.

A templom önerőből épült, a hívek kitartó munkájának az eredményeként készült el a szakrális hely. Az építkezés szakmai részét Czibulya József építészmérnök és Beáta Sádecká tervezőmérnök végezte el. A nem mindennapi templombelső, a képzőművészek munkáját dicsérő mozaik Isten nagyságát szimbolizálja.

Az ünnepi alkalomról hétfőn képriportot is közlünk!

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »