Az Európa Tanács az ukrán nők és lányok melletti kiállásra szólított fel nőnap alkalmából

Az Európa Tanács az ukrán nők és lányok melletti kiállásra szólított fel nőnap alkalmából

Dunja Mijatovic, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa a március 8-án tartott nemzetközi nőnap alkalmából hétfőn kiadott nyilatkozatában az ukrán nők és lányok melletti kiállásra és arra szólította fel a strasbourgi székhelyű szervezet tagállamait, hogy tegyenek lépéseket a béke és az emberi méltóság védelme érdekében.

A 47 tagot számláló Európa Tanács emberi jogi biztosa nyilatkozatában hangsúlyozta, Európának meg kell hallania és figyelembe kell vennie az ukrán nők és lányok határozott, a béke helyreállítására vonatkozó kéréseit.

Szavai szerint

a nők azonnal érzik a háborúnak a családjukra és a közösségükre nézve is pusztító hatását.

Sokan közülük menekülni kényszerülnek, hogy gyermekeiket és barátaik gyermekeit biztonságba helyezzék, mások a válogatás nélküli bombázások ellenére hazájukban folytatják munkájukat orvosként, ápolóként, vagy más módon nyújtanak segítséget közösségeiknek.

Hírdetés

Az emberi jogvédőként, újságíróként, a civil társadalom aktivistáiként tevékenykedő nők és önkéntesek fáradhatatlanul dolgoznak a béke helyreállításán és az Európa Tanács által képviselt értékek védelmén.

Tisztelgek elszántságuk, erejük és bátorságuk előtt

– fogalmazott.

Mijatovic felszólította az Európa Tanács valamennyi tagállamát, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a béke megteremtése érdekében, és biztosítsák, hogy a humanitárius támogatás maradéktalanul eljusson minden olyan területre, ahol arra szükség van mind Ukrajnán belül, mind a menekülteket befogadó országokban.

Együttérzésemet és mély szolidaritásomat fejezem ki az ukrán nőkkel és lányokkal, akiknek olyan háborúban kell részt venniük, amelyik figyelmen kívül hagyja az emberi élet méltóságát

– tette hozzá az Európa Tanács emberi jogi biztosa.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »