Az EU jóváhagyta az új migrációs és menekültügyi paktumot

Az EU jóváhagyta az új migrációs és menekültügyi paktumot

Az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta az uniós migrációs és menekültügyi paktum reformjáról szóló új rendelet valamennyi jogalkotási fejezetét, amelyek egyebek mellett a menedékjog iránti kérelmek gyorsabb elbírálásáról, a maradásra jogosulatlanok hatékonyabb visszaküldéséról és a migránsok tagállamok közötti elosztását előíró szolidaritásról rendelkeznek – tájékoztatott az uniós tanács kedden.

A brüsszeli közlemény szerint az új szabályok elősegítik a migrációs beáramlás rendezett kezelését, hatékony és egységes eljárások létrehozását, valamint a tagállamok közötti méltányos tehermegosztást. Az elfogadott paktum szerint a tagállamok azáltal vállalnak szolidaritást a migrációs nyomásnak különösen kitett uniós országokkal, hogy azokból áthelyezik területükre azokat a menedékkérőket, akik jogosan részesülhetnek nemzetközi védelemben.

A migrációs nyomásnak különösen kitett országoknak a többi uniós tagállam pénzügyi hozzájárulásokkal, illetve operatív és technikai támogatással is segít.

Az áttelepítésre és a humanitárius befogadásra vonatkozó új keret értelmében a tagállamok önkéntes alapon felajánlják az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) által elismert unión kívüli országokból érkező menekültek befogadását, akik legálisan, szervezetten és biztonságosan utaznának az EU területére.

A migrációs csomagnak a válsághelyzetek kezelésére szolgáló rendelete szolidaritási mechanizmust hoz létre, hogy reagálni lehessen az érkezők számának hirtelen növekedésére. Az új szabályok kiterjednek a migránsok eszközként való felhasználására is, amikor unión kívüli országok vagy ellenséges nem állami szereplők használják fel az embereket az EU destabilizálása céljából.

A jövőben azokat, akik nem felelnek meg az uniós belépés feltételeinek, érkezésük előtt szűrésnek vetik alá. Ez magában foglalja az azonosítást, a biometrikus adatok gyűjtését, valamint az egészségügyi és biztonsági ellenőrzéseket, legfeljebb hét napon keresztül.

A menekültügyi eljárások gyorsabb lefolytatása érdekében az egész EU-ra vonatkozó új, közös eljárás jön létre a nemzetközi védelem megadására és visszavonására. A menedékjog iránti kérelmek uniós határokon történő feldolgozása a jövőben gyorsabb lesz, és rövidebb határidők állnak rendelkezésre a megalapozatlan vagy elfogadhatatlan kérelmek elbírálására.

Hírdetés

Az Európai Unió területére szabálytalanul érkezők, beleértve a minden hatévesnél idősebb adatait, köztük ujjlenyomataikat és arcképmásaikat, a megreformált Eurodac-adatbázisban tárolják majd. A hatóságok azt is rögzíthetik, ha valaki biztonsági fenyegetést jelenthet, erőszakos vagy fegyveres cselekményekben vett részt.

A szabályok továbbá valamennyi tagállamra érvényes új normákat vezetnek be a menekült vagy kiegészítő védelmi jogállás elismerésére, valamint a védelemre jogosultaknak biztosított jogokra vonatkozóan.

A tagállamoknak az Európai Unió Menekültügyi Ügynökségétől kapott információk alapján értékelniük kell a származási országban fennálló helyzetet, és a menekültstátuszt rendszeresen felül kell vizsgálniuk.

A védelmet kérelmezőknek a kérelmükért felelős vagy a védelmet megadó tagállam területén kell maradniuk. Szabályok vonatkoznak továbbá az őrizet körülményeire és a szabad mozgás feltételeire annak érdekében, hogy eltántorítsák a kérelmezőket az EU-n belüli mozgástól.

A tagállamoknak azonos befogadási feltételeket kell biztosítaniuk a menedékkérők számára, például a lakhatás, az iskoláztatás és az egészségügyi ellátás terén.

A nyilvántartásba vett menedékkérők legkésőbb a kérelem benyújtását követő hat hónapon belül munkába állhatnak. A jogszabályok kihirdetésüket követően érvényesek. A tagállamoknak két évük van arra, hogy a rendelkezéseket nemzeti jogrendjükbe ültessék.

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »