Az érsekújvári ferenceseknél már nem lesznek hétközi magyar nyelvű szentmisék

Az érsekújvári ferenceseknél már nem lesznek hétközi magyar nyelvű szentmisék

Ami a ferenceseknél történik Érsekújvárban az utóbbi hónapokban, az már túlnő a helyi kereteken: a helybeli magyar hívők hátrányos megkülönböztetésének már országos visszhangja van, ugyanúgy, mint a hívek felháborodásnak is. Pedig más számtalanszor leírtuk, hogy Szent Ferenc szellemiségének lényege a befogadás és elfogadás, valamint a minoritás felkarolása.

De Érsekújvárban ahelyett, hogy Masseo Golha ferences házfőnök őrködne a magyar hívek lelki békéje fölött, inkább üldözi őket a városban, pedig Isten háza ugyanúgy a magyar hívőké is, mint a szlovákoké! Masseo atya városba érkezése óta szisztematikusan a magyar hívek lelki életének elszegényítésén munkálkodik. A legutóbbi intézkedése már nem ismer határt.

– A mai napig nincs elfogadható magyarázat Kovalcsik Cirill magyarországi ferences atya erőszakos eltávolítására 22 évig tartó áldozatos érsekújvári szolgálata után, és az sem kapott indoklást, hogy milyen okból tiltották meg még a belépését is az érsekújvári ferences templomba és kolostorba.

– Cirill atya erőszakos eltávolítása óta nem tett a házfőnök semmilyen lépést annak érdekében, hogy az érsekújvári ferences templomban a magyar hívőknek saját magyar nyelvű ferences papja legyen.

Hírdetés

– Teljességgel hiányzik a kommunikáció a házfőnök és a magyar hívők között.

– A házfőnök korlátozta a kolostor egyetlen közösségi termének használatát a magyar hívek számára, nem engedélyezte például az adventi koszorúkészítési foglalkozást, a Széchényi György Baráti Kör összejöveteleinek megtartását, a házasság hetének filmvetítését sem.

– Elutasította a az érsekújvári magyar hívek által megfogalmazott „kérések és javaslatok” dokumentum aláírását, valamint a vele való egyszeri találkozásról készített jegyzőkönyv aláírását is.

– A ferences templomban és kolostorban továbbra is hiányoznak a magyar nyelvű feliratok.

Az érsekújvári ferences házfőnök gondolkodásában és tetteiben az a legfelháborítóbb, amit a felsorolt tények is bizonyítanak, hogy a templomból a magyar ferences pap után a magyar híveket is szeretné elüldözni.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »