Átfertőződtünk. Az egészséges embereknek a szakemberek szerint már nincs szükségük újabb adag vakcinára

Szükség van még a Covid-19 elleni további védőoltásra? Két hete el kezdték oltani az 50 év felettieket és a legyengült immunrendszerű embereket a vakcina negyedik adagjával. A szakértők szerint a lakosság már kellőképpen védett a súlyos lefolyás elől. Átfertőződtünk.

Tekintettel az omikron variáns magas fertőzőképességére, az enyhébb tünetekre és a magas prevalenciára, egyre több szakértő állítja, hogy az oltás hatásai bizonyos esetekben veszélyesebbek lehetnek, mint maga a covid, írja a tvnoviny.sk.

Egy elég nagy vizsgálatot végeztek Izraelben a 4. adaggal, és bebizonyították, hogy csak egy hónapig ad némi védelmet a covid ellen, de lényegesen több mellékhatása van, mivel a szervezetet már többször is kitették az mRNS hatásnak”

– állítja Jaroslav Svoboda cseh immunológus.

Amíg nem jelennek meg a koronavírus más, veszélyesebb formái, kellően védetteknek kellene lennünk. Az oltásellenesek javára szól, hogy a covidot már hatékony vírusellenes szerekkel is kezelni tudjuk.

Az oltások mellékhatásait nálunk az Állami Gyógyszerellenőrző Intézet ellenőrzi.

Július végéig az Állami Gyógyszerellenőrző Intézet 11 091 bejelentést rögzített a covid-19 elleni vakcinák feltételezett káros hatásairól, amelyek közül 1715 bejelentést értékeltek súlyosnak”

Hírdetés

– jelentette ki Magdaléna Jurkemíková, az intézet szóvivője.

„A leggyakrabban jelentett mellékhatások enyhébbek voltak, mint például fájdalom az oltás beadásának helyén, láz vagy hányás. A súlyosabbak közül említhető az eszméletvesztés, tartós vérnyomás-emelkedés – leginkább a magas vérnyomásban szenvedőknél, vagy a trombózis. Eddig hét halálesetet regisztráltunk, amelyek ok-okozati összefüggésben lehetnek az oltással, vagy lehetséges, vagy valószínű mértékig.

Továbbra is tény, hogy a védőoltás sok embert, különösen az időseket és a veszélyeztetetteket mentett meg nemcsak a kórházi kezeléstől, hanem mindenekelőtt a haláltól. Két hete már oltunk a negyedik adaggal is. Ez egy erősítő adag, de az új változatok ellen nem hatékony.”

Több országban is oltanak már a negyedik adaggal, például Csehországban. Nálunk egyelőre az 50 év felettieket és a veszélyeztetett csoportokat oltják vele. „Jelenleg 2653 embert tartunk nyilván, akik felvették a 4. vakcinaadagot is, ami a második emlékeztető oltást jelenti” – tette hozzá Veronika Daničová, a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ szóvivője.

A Központ szerint fokozott az érdeklődés a védőoltások iránt, ami vonatkozik a harmadik adagra is.

Az infektológus szerint azonban a lakosságnak nincs szüksége újabb emlékeztető adagra. Az eddigi védőoltások megóvnak bennünket a súlyos lefolyástól.

„Időskorúaknál és a számos társuló diagnózissal rendelkező embereknél, illetve immunrendszeri zavarral küzdőknél az immunrendszer gyorsabban felejt, ezért érdemes a 4. emlékeztető adaggal frissíteni azt, de a lakosság többi részénél nem sok értelme van” – mondja Peter Sabaka fertőző betegségek szakértője.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »