Andrzej Duda „nagy sikernek” tartja Lengyelország 20 éves uniós tagságát

Andrzej Duda „nagy sikernek” tartja Lengyelország 20 éves uniós tagságát

A lengyel elnök „nagy sikernek” nevezte Lengyelország 20 éves uniós tagságát minden polgár számára. „Húsz évvel ezelőtt csatlakoztunk az Európai Unióhoz” – mondta Andrzej Duda elnök kedden televíziós üzenetében.

„2004. május 1-je nagyon jó nap volt Lengyelország számára” – jelentette ki, hozzátéve, hogy „a lengyelek több generációja álmodott arról, hogy visszatér a nyugati világ politikai közösségébe és az egyesült Európába”.

Andrzej Duda aláhúzta: „20 éves uniós tagságunk mindannyiunk számára nagy siker. Több ezer beruházás, az európai alapok kiváló felhasználása, a lengyel vállalatok terjeszkedése Európa-szerte. Elég csak körülnézni, hogy lássuk, hogyan változott országunk ez idő alatt. Nagyszerűen kihasználtuk ezt az időszakot.”

Hírdetés

Egyben kiemelte: Lengyelország ambiciózus, és tovább akar fejlődni. „Nagy stratégiai beruházási projektekre van szükségünk (…), hogy még gyorsabban csatlakozhassunk Európa leggazdagabb országaihoz„ – mondta. Duda kitért a Lengyelország és az EU előtt álló biztonsági és gazdasági kihívásokra is, és kijelentette: „A jövőnk attól függ, hogy hogyan kezeljük ezeket. Az EU-ban befolyásolhatjuk annak formáját és meghatározhatjuk a legfontosabb irányokat. A mi hangunk is számít”.

Egy friss felmérés szerint a lengyelek hetvenhét százaléka elégedett az ország európai uniós tagságával. Lengyelország 2004. május 1-jén vált az EU tagjává.

Körkép.sk, Lengyel Közszolgálati Rádió nyomán


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »