Alig minden ötödik szlovákiai nyugdíjas örül a nyugdíjnak. Többségük aggódik a megélhetése miatt

Alig minden ötödik szlovákiai nyugdíjas örül a nyugdíjnak. Többségük aggódik a megélhetése miatt

Nyitókép: Archív

Többségük aggodalommal tekint a nyugdíjas évekre, függetlenül attól, hogy van-e megtakarítása a második pillérben, vagy sem. Tíz válaszadóból körülbelül négy fejezte ki aggodalmát arra vonatkozóan, hogy hogyan fog megélni nyugdíjas korában.

„A nyugdíjjal kapcsolatos aggodalmak minden korcsoportban ugyanabban a tartományban, 39-44% között mozognak”

– áll a Focus 2024 májusi felmérésben, melyre az Allianc nyugdíjalak-kezelő hívta fel a figyelmet. A válaszadók kevesebb mint egyharmada egyáltalán nem gondol a nyugdíjra, ők főleg a fiatalok. A felmérés szerint a válaszadók hat százaléka tervez még nyugdíjas évei alatt is munkát vállalni, miközben ez sem változik jelentősen az egyes korcsoportok között.

Hírdetés

Éppen ellenkezőleg, a nyugdíj előtt álló 55-64 évesek körében látják így a dolgokat, a válaszadók 35 százaléka. 44%-uk ugyanis aggódik amiatt, hogyan fog majd élni nyugdíjas éveiben.

Az emberek nyugdíjas éveiket a társadalmi-gazdasági státuszukon keresztül is tekintik. A főiskolai végzettségű válaszadók csaknem harmada (29%) várja a nyugdíjba vonulást, míg a középfokú végzettségűek és az alacsonyabb keresetűek mutatják a legnagyobb aggodalmat.

Földrajzilag az eperjesi kerületben mutatják a legnagyobb aggodalmat, míg a Pozsonyi régió lakói várják leginkább a nyugdíjat. A nyugdíjazás kilátásai eltérőek a férfiak és a nők körében. Általánosságban elmondható, hogy a férfiak optimistábbak, hiszen 27%-uk várja a nyugdíjazást, míg a nőknél ez az arány mindössze 16%.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »