Alba Pompeia püspökénél tett látogatást Gyulafehérvár érseke

Alba Pompeia püspökénél tett látogatást Gyulafehérvár érseke

Kovács Gergely gyulafehérvári érsek, miután a Vatikánban részt vett a papok állandó képzéséről szervezett nemzetközi konferencián, február 10–11-én meglátogatta Alba Pompeia püspökét, Marco Brunettit. A két egyházmegye közti kapcsolat 2019-ben, a nevek hasonlóságából indult, hiszen Gyulafehérvár latinul Alba Iulia.

Az észak-olaszországi egyházmegye Piemont régióban található, a torinói főegyházmegye szuffragáneusa (az egyháztartományhoz tartozó egyházmegye, mely bizonyos ügyekben az egyháztartományt, főegyházmegyét vezető metropolita alá van rendelve – a szerk.).

A 4. században alapított, 1050 négyzetkilométer területű egyházmegyének 126 plébániája és mintegy 143 ezer híve van. A székesegyház védőszentje Szent Lőrinc.

A rövid, de tartalmas látogatás nemcsak az ismerkedésre és a két egyházmegye közötti kapcsolatok lehetőségeinek tervezésére adott lehetőséget – Kovács Gergely érsek meglátogatta az albai székesegyházat és a székesegyház alatt zajló régészeti ásatásokat; az egyházmegye egyik lelkigyakorlatos házát, a Boldog Giacomo Alberione atya által 1914-ben Alba városában megalapított Szent Pál Társaság templomát.

Az általuk működtetett katolikus kiadó (Gruppo Editoriale San Paolo) székhelyét is felkereste a gyulafehérvári főpásztor, ahol a vezetőséggel és a szerkesztőség több munkatársával folytatott eszmecserét a katolikus újságírásról.

Hírdetés

A székesegyházban bemutatott szentmise méltó alkalom volt a hívekkel való találkozásra is.

Kovács Gergely érsek másnap visszatért Rómába, hogy személyesen vezesse az aznap kezdődő egyhetes tanulmányutat, amelyen a gyulafehérvári szeminárium ötöd- és hatodéves kispapjai és elöljárói vesznek részt.

A találkozóról a Alba Pompeia-i egyházmegye is beszámolt.

Forrás és fotó: Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »