Abaúj vármegye nemességéről

Abaúj vármegye nemességéről

Kassán mutatták be az Abaúj vármegye nemessége az újkorban című, most már magyarul is megjelent könyvet, amelyben Szeghy Gábor nemcsak a térség nemességének lakóhelyeit vizsgálja, hanem vagyoni helyzetét és életmódját is az olvasó elé tárja.

A kötet bemutatóját Magyarország kassai főkonzulátusának épületében, a Csáky-Dessewffy-palotában tartották. Hetey Ágota főkonzul köszöntőjében kiemelte, egy könyvkülönlegességről, egy valóban hiánypótló kötetről van szó. 

– Elmúlt már az az időszak, amikor a nemességről beszélni sem volt szabad, a szocializmus lezárását követően kutathatjuk is az életüket. Ráadásul Abaúj nemességéről van szó, amely az akkor élő szlovákok és magyarok mindennapjait is meghatározta – mondta.

Közelebb hozza a nemességet

A bemutatón jelen volt Szabó Gergely, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés alelnöke, aki úgy fogalmazott, ezen az eseményen találkozik az a két híd, amely összeköti a múltat, a jelent és a jövőt, ez pedig nem más, mint a történelem és a kultúra. Hozzátette, néha a nemességre úgy gondolunk, mint egy távoli, szinte misztikus jelenségre, holott ők is emberek voltak, emberi döntéseket hoztak.

Egy ilyen mű, ami taglalja azt is, ami nem csak statisztikai adat, olyan dolgokat, mint a kötelesség, a hagyomány, a tisztelet és a méltóság. A múlt, a haza, a nemzet, a nép, a Jóisten tisztelete, a kötelesség mind-mind fontos volt számukra, ezek jegyében cselekedtek. Ezáltal közelebb kerülhetnek hozzánk, hiszen nem egy mitikus kasztrendszerről van szó, hanem olyan emberekről, akiknek hazaszeretetük, kötelességük és küldetésük volt”

– mondta Szabó Gergely. 

Az írás megmarad

A könyvet Kassa Megye Kulturális Központja adta ki, amelynek igazgatója, Kupec Mihály örömét fejezte ki, hogy ilyen gyönyörű épületben mutathatják be a kiadványt. Felidézte, annak eredeti, szlovák nyelvű változata négy évvel ezelőtt jelent meg, s amikor a kezébe vette, arra gondolt, ezt a magyar olvasókhoz is el kell juttatni. Ezért felkereste Hetey Ágota főkonzult, hogy nem tudna-e segíteni a magyar nyelvű kiadásában, aki nemcsak segített, de még előszót is írt hozzá.

– Fontos, hogy itt, Abaújban legyenek ilyen kötetek, mert amit elmondunk, elszáll, de ami írásban megjelenik, az maradandóbb, nyoma van, bárki hozzá tud férni tíz, húsz vagy száz év múlva – fogalmazott. 

Helytörténetünk mélyebb megismerése

Hírdetés

A kötet részleteiről annak szerzője, Szeghy Gábor beszélt. Mint elmondta, a több mint 400 oldalas könyv a történelmi Abaúj területén egykor élő nemességet, főként a közép- és kisnemeséget tárgyalja egy konkrét időszakban, az 1427-es adóösszeírás, illetve az Abaúj és Torna vármegyéknek a 18. század utolsó harmadában végbement egyesítése között. Mint kifejtette, a könyv magját a 233 abaúji község birtokosait és birtokviszonyait bemutató fejezet alkotja. Egy másik, terjedelmesebb fejezet több mint 130 nemesi család történetét mutatja be, de a hazai nemesség mindennapjaival, például étkezési, higiéniai vagy temetkezési szokásaival, lakhelyeikkel is foglalkozik. 

Szeghy Gábor igyekezett minél több történelmi említést megörökíteni, és lehetőség szerint az épületek jelenlegi állapotáról is szólt. A legtöbb objektumot kollégáival személyesen is meglátogatta, fényképekkel is dokumentálta. A könyv szövegét több mint 350 fotó, nemesi lakóépületről, címeres levélről, nemesi címerről és gyűrűs pecsétlenyomatról készült fénykép, továbbá grafikonok, táblázatok és egy térkép egészíti ki. 

Remélem, ez a kiadvány hozzájárul saját helytörténetünk mélyebb megismeréséhez, az egykori nemesi lakhelyek iránti tisztelet és érdeklődés, valamint a lokálpatriotizmus megerősödéséhez és a turizmus fejlődéséhez

– tette hozzá a szerző, Szeghy Gábor.

Hozzáértők és laikusok számára 

A könyvbemutatót követően Hetey Ágota főkonzul lapunknak úgy nyilatkozott, azért is különleges ez a kiadvány, mert határok nélkül, egységben kezeli ezt a térséget. Hozzátette, a kötet nemcsak a hozzáértők, a történészek számára jelentős, hisz alapos, többévnyi feltáró kutatómunka előzte meg az elkészültét, de a laikusok számára is. 

– Óriási ajándék lehet a turistáknak, használhatják kirándulásaik során, betekintést nyerhetnek az egykori nemesek életébe, akik meghatározták az itt élő magyarok és szlovákok életét is. Tehát ez a múltunknak ismét egy olyan része, amely meghatározza a jelenünket és a jövőbe is mutat – fogalmazott Hetey Ágota. 

Nemesi lakhelyek történelmi kontextusban

Szeghy Gábor lapunknak elmondta, már évek óta foglalkozik Abaúj vármegye történetével, a nemesség pedig mindig is közel állt a szívéhez, ezért döntött úgy, hogy Abaúj nemességéről ír könyvet. Főleg a rezidenciákkal, a kúriákkal és a kastélyokkal foglalkozott, amelyeknek a szocializmus idején szomorú sors jutott, mára legtöbbször nagyon rossz állapotban vannak.

– Azt gondoltam, jó lenne ezeket legalább összeírni, valamilyen történelmi kontextusba helyezni. Egyrészt a szocializmus alatt a nemességgel és annak lakóépületeivel foglalkozó irodalom nem volt túl gyakori, illetve politikai szempontból nem volt kívánatos, másrészt pedig legalább valamilyen formában elégtételt jelenthet a kötetben szereplő nemesi rezidenciák eredeti tulajdonosai számára – fogalmazott.

Megjelent a Magyar7 2024/13-14. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »