Čaputová: Szlovákiának nem csak papíron kell szövetségesnek lennie az EU-ban és a NATO-ban

Čaputová: Szlovákiának nem csak papíron kell szövetségesnek lennie az EU-ban és a NATO-ban

Szlovákia számára az Európai Unióhoz és az Észak-atlanti Szövetséghez (NATO) való csatlakozása óta eltelt 20 év után is fontos, hogy mindkét csoportosulásban valódi, megbízható és konstruktív partner legyen, ne csak papíron – jelentette ki Zuzana Čaputová leköszönő szlovák államfő kedden, egy ünnepélyes rendezvény keretén belül, ahol 28 olyan személyiségnek adományozott kitüntetést, akik az EU- és NATO-tagság iránti kérelmük során közvetlenül kiérdemelték vagy támogatták az integrációs törekvéseket. A rendezvényre Szlovákia mindkét csoportosulásba való belépésének 20. évfordulója alkalmából került sor.

Az elnök asszony az unióba és a szövetségbe való integrációt Szlovákia újkori történelmének egyik legfontosabb és legsikeresebb pillanatának nevezte. „Ez az egész ország, minden polgára sikere volt” – hangsúlyozta az államfő.

Emlékeztetett arra, hogy a tagság fontossága az ország mindennapjaiban is megmutatkozott. „Infrastruktúrafejlesztéssel, munkalehetőségekkel, de biztonságosabb Szlovákiával is” – tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra, hogy nem lehet mindenkit kitüntetni, aki hozzájárult az integráció sikeréhez, de mindenkinek köszönet jár.

Čaputová beszédében azt is leszögezte, hogy nemcsak ünnepelni, hanem értékelni is kell az EU- és NATO-tagságot abban az összefüggésben, hogy Szlovákiának mikor sikerült a leginkább formálnia magát az uniót és a szövetséget, és érvényesítenie érdekeit mindkét csoportosulásban.

„Nyilvánvaló, hogy akkor voltunk a legsikeresebbek, ha következetesek és jól olvashatóak voltunk partnereink számára. Ez a megközelítés sok olyan előnnyel és lehetőséggel járt, amiből ma is profitálunk”

Hírdetés

– hangsúlyozta.

Arra is rámutatott, hogy bár az EU és a NATO két évtized alatt változásokon ment keresztül, mindkét csoportosulásban továbbra is ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a Szlovák Köztársaság csatlakozásakor. „Minden tagállamnak működő demokráciának kell maradnia” – emlékeztetett. Ezért az államfő szerint Szlovákiának továbbra is kötelessége megőrizni a demokráciát és annak kulcsfontosságú értékeit.

„Hogy továbbra is az értékek szellemében viselkedjünk, amelyek védelme lehetővé tette, hogy mindkét csoporthoz csatlakozhassunk” – mutatott rá. „Ezen értékek tisztelete a legerősebb kapcsolat köztünk és a többi tag között, de mindenekelőtt a legjelentősebb haszon polgáraink számára” – tette hozzá az államfő.

Kitüntetésben részesült: Miroslav Adamiš, Bugár Béla, Martin Bútora, Milan Cerovský, Mikuláš Dzurinda, Andrea Matisová Elscheková, Ján Figeľ, Radovan Geist, Oľga Gyarfášová, Pavol Hrušovský, Peter Javorčík, Radovan Javorčík, Milan Ježovica, Rastislav Káčer, Ivan Korčok, Katarína Kováčová, Katarína Mathernová, Andrej Matišák, Rudolf Schuster, František Šebej, Maroš Šefčovič, Vladimír Šucha, Magdaléna Vášáryová, Peter Weiss, Miroslav Wlachovský, in memoriam Vladimír Jakabčin, Eduard Kukan és Jozef Stank.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »