Az ellenzéknek nem tetszik, hogy a civilszervezetek zsebében turkálnának

Az ellenzéknek nem tetszik, hogy a civilszervezetek zsebében turkálnának

Az ellenzéki PS felszólította a koalíciós képviselőket, hogy vonják vissza a nem kormányzati szervezetekről szóló törvény módosítását, amelyet a parlamentben kedden terjesztettek második olvasatba.

A KDH kéri, hogy vitassák meg a lehetséges változtatásokat, és a javaslatot a rendes hozzászólásokhoz nyújtsák be, ne parlamenti módosító indítvány formájában.

A mozgalom az államot gyakran helyettesítő szervezetek megbélyegzéséről beszél, de a különböző egyesületek felszámolásáról is, akár bürokratikus úton, akár súlyos bírságokkal való fenyegetéssel vagy megszüntetésükkel.

Lucia Plaváková (PS) kijelentette, hogy a módosítás teret teremt a civil egyesületek és szervezetek felszámolására. Felszólította a koalíciós képviselőket, hogy vonják vissza a módosítást.

Ha nem teszik, mi készek vagyunk megvédeni a civil elkötelezettségű embereket Szlovákiában. És ha szükséges, beadvánnyal fordulunk a Szlovák Köztársaság Alkotmánybíróságához is”

– hangsúlyozta.

Dávid Dej (PS) felhívta a figyelmet a sportklubokat és -egyesületeket fenyegető kockázatokra is, amelyek közül sokan polgári társulásként működnek, hogy pénzügyi hozzájárulásokra pályázhassanak, többek között nemzetközi szervezetektől, például sportesemények előkészítésére.

Hírdetés

A törvénynek nincs pozitív hozadéka a társadalom számára. Súlyos következményekkel járhat a sportklubok, szövetségek és az egész szlovákiai sportközösség hírnevére nézve”

– tette hozzá.

Marián Čaučík (KDH) szerint a koalíció megnehezíti a karitatív, szociális, gyermek-, ifjúsági, kulturális, sport- és környezetvédelmi szervezetek életét.

Ezek a civil szervezetek sokszor sok területen helyettesítik az államot, az állam pedig most keresztbe tesz nekik”

– mondta. Ha a koalíció valóban átláthatóságot és a civil szervezetek politikára gyakorolt befolyásának korlátozását akarja, akkor megfelelő vitára és a módosítások véleményezésre van szükség. A civil társadalomba való aránytalan beavatkozásról és a bürokrácia növekedéséről egyaránt beszél.

Az Amnesty International Slovakia (AIS) a módosítást a civil társadalom elleni közvetlen támadásnak minősítette.

Elfogadása aránytalan – és potenciálisan végzetes – bürokratikus és pénzügyi terhet róna a civil szervezetekre. A túlélőket démonizálnák és lejáratnák, ami tevékenységük további korlátozásához vezethet”

– jegyezte meg Rado Sloboda, az AIS igazgatója. A civil szervezetek megbélyegzéséről is beszél. Az AIS szerint a javaslat sérti a nemzetközi emberi jogi törvényeket, és el kell utasítani.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »