Abasári bor lett a XVI. Balassi-kard borseregszemle bajnoka

A szőlő és bor városában, Gyöngyösön tartották a XVI. Balassi-kard borseregszemlét. A férfias fajták versenyére, amely évenként borvidékről borvidékre, borfajtára vándorol, ezúttal a Mátrai Hegyközségi Tanács választott ki tíz helyi olaszrizlinget, ezt bírálta el a négyfős testület, benne Molnár Pál, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke, Tarsoly József egri hegybíró, valamint két kiváló gyöngyösi borász.

A szoros versenyen a pontozás után az első három bort újrakóstolta a testület, és kikristályosított döntés szerint az abasári Molnár és Fiai Pincészet: Olaszrizling 2017 Barrique alkotása lett az XVI. Balassi-kard borseregszemle bajnoka.

Hírdetés

Kovács Zita, a Mátrai Hegyközségi Tanács elnöke a döntés kihirdetésekor elmondta: bízik benne, hogy a mátrai olaszrizling hamarosan visszanyeri rangját, s a fajta nevének említésekor sokaknak a Mátrai Borvidék – Gyöngyös, Abasár, Markaz és a többi település – jut eszükbe.

A győztes pincészet részesíti borjutalomban az idén immár a XXV. – jubileumi – alkalommal átnyújtandó Balassi Bálint-emlékkard nemzetközi irodalmi díj két díjazottját Bálint napján, február 14-én. Ebben az évben a magyar poéta Kürti László, a külföldi műfordító pedig az ausztrál Ross Gillett.

Molnár Gábor, a Molnár és Fia pincészet vezetője tizenhatodikként tagja lett a Balassi Kard Borpáholynak.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »