A szokásos cigány módszerek: babakocsival, purdékkal mentek lopni az üzletekbe

Tízfős, lopásokból élő csoport tagjai ellen emelt vádat a Nyíregyházi Járási Ügyészség. Főleg ruházati üzletekben követtek el bűncselekményeket.

A vádirat szerint a felnőttekből és fiatalkorúakból álló csoport azzal foglalkozott, hogy vidékről Nyíregyházára utaztak, majd a kiszemelt üzletekben szervezetten követtek el lopásokat. Gyakran vittek magukkal 14 éven aluli gyerekeket is, akik egyrészt segítettek elterelni a bolti eladók figyelmét, másrészt aktívan részt vettek a lopásokban is. Kedvelt módszerük volt az elkövetőknek az, hogy babakocsit tolva többen mentek be egyszerre az üzletbe, ahol megosztották az eladók figyelmét, majd a ruházati termékekről eltávolították az áruvédelmi eszközöket, és a babakocsiba rejtve vitték ki azokat az üzletből.

A lopásokat a csoport tagjai 2019 októberétől 2020 februárjáig követték el Nyíregyházán. Volt olyan üzlet, ahová többször is visszamentek, így például az egyik ruházati boltnak a három alkalommal való lopás során összesen 350 000 forint kárt okoztak. Előfordult olyan is, hogy egy alkalommal 27 db férfi pólót rejtettek el a babakocsiban. Nem vetették meg a sportruházatot sem, hiszen kétszer is loptak ugyanabból a sportszaküzletből közel 300 000 forint értékben márkás sportruházatot. Egy másik sportszaküzletből háromszor loptak, összesen 122 000 forint értékben. Nem úszta meg egy nyíregyházi drogéria sem, melyet kétszer kerestek fel az elkövetők, hátizsákjukban közel 60 000 forint értékű parfümmel és kozmetikai cikkel távozva.

A vádlottakat egy-két alkalommal az érintett boltok dolgozói, illetve a biztonsági őrök érték tetten, míg több lopást a biztonsági kamerák felvételei alapján lehet bizonyítani az ügyészség szerint. A felnőtt vádlottakat nem csak lopással, hanem kiskorú veszélyeztetésének bűntettével is vádolja az ügyészség, mivel 18. életévét be nem töltött gyerekeket vettek rá a bűncselekményekben való részvételre.

Hírdetés

Amennyiben a vádlottak az előkészítő ülésen beismerő vallomást tennének, és nem kérnék a tárgyalás megtartását, az ügyészség szerint a felnőtteket 4-5 év szabadságvesztésre, a fiatalkorúakat pedig javítóintézeti nevelésre kellene ítélni – közölték honlapjukon.

Az eljárás a Nyíregyházi Járásbíróságon folytatódik.

A videón az egyik lopásról a biztonsági kamera által készített felvétel látható:


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »