A szlovák építőipari teljesítmény 2021 márciusában

A szlovák építőipari teljesítmény 2021 márciusában

Az építőipar még mindig a tavalyi szint alatt, hogy azt megközelítette, az az új épületek építésének és a külföldön végzett építőipari teljesítménynek köszönhető. Az elmúlt évben folyamatosan, hónapról hónapra visszaesett az építőipar teljesítménye az új épületek építésénél, ez a trend mérséklődött márciusban. Ebben az ágban 3,1%-os éves bővülést tapasztalhattunk, viszont az infrastrukturális beruházásoknál az építőipar teljesítménye 18,6%-kal csökkent.

Az építőipar összteljesítménye elérte a 379 millió eurót. Ez volt a legalacsonyabb márciusi érték 2017 óta.

Éves összehasonlításban a teljes termelés 0,8% -kal csökkent, a csökkenés viszont az év eleje óta a legkisebb. Az adatokat először hasonlították össze azzal az időszakkal, amikor a koronavírus-járvány hatásai már kezdtek megmutatkozni. Ezek az építőiparra inkább csak a következő hónapokban voltak jelentős hatással, amikor a teljesítmény erősen csökkenő tendenciát mutatott.

A márciusi teljesítmény általános visszaesését mérsékelte a javítási és karbantartási munkálatok növekedése, valamint a külföldi tevékenységek növekedése.

A szezonális hatások figyelembevétele után 2021 februárjához képest az építőipari termelés 9% -kal volt magasabb.

A belföldön realizált építőipari teljesítmény csökkent, 2020 márciusához képest 3,5% -kal, elérve a 340,9 millió eurót.

Csökkenés volt az új építéseknél, beleértve a korszerűsítést és az újjáépítést is, 10,4% -kal.

Hírdetés

A javításokon és karbantartásokon végzett termelés fejlődése kedvezőbb volt, az éves visszaesés után először ismét növekedett. Bár ennek a belföldi teljesítményben való részesedése csak kevesebb mint egyharmadát (29,3%) teszi ki, viszont jelentősen, 7,3% -kal nőtt, és hozzájárult az általános visszaesés mérsékléséhez.

Az építőipar ágait tekintve 2020 márciusához képest 18,6% -kal csökkent az infrastruktúrákon végzett munka, amely többek között az autópályák építését is magában foglalja.

Azonban, az egy éven át tartó visszaesés után elstartolt az új épületek építése, márciusban, itt a munka volumene 3,1% -kal nőtt.

A külföldön végzett építési tevékenységek volumene is nőtt: két hónapos visszaesés után éves szinten 31,9% -kal.

A világjárvány hatása a tavalyi márciusi termelésükön még nem nyilvánult meg, a külföldön végzett építési tevékenység egy évvel ezelőtt is pozitív tartományban alakult (23,5% -kal).

Idén márciusban az építőipari termelés teljes teljesítményének a 10,1% -át tették ki.

Összesítve, 2021 első negyedévében, 2020 azonos időszakához viszonyítva, az építőipari telejsítmény 14,1% -kal csökkent és elérve a 907,9 millió eurót. A hazai termelés 15% -kal 828,9 millió euróra csökkent. Az új épületeken való építési munkák volumene, beleértve a modernizációt és az újjáépítést, 18,9% -kal 551,5 millió euróra csökkent. Ez a hazai teljesítmény kétharmadát tette ki.

A javítási és karbantartási munkálatok szintén 7,8% -kal csökkentek, ezek volumene elérte a 246,8 millióeurót.

A külföldi termelés 3% -kal csökkent 2020 első negyedévéhez képest.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »