A szívekben nincsenek határok – Szarka Tamás Missa Missiója a budapesti Szent Teréz-templomban

A szívekben nincsenek határok – Szarka Tamás Missa Missiója a budapesti Szent Teréz-templomban

„Megtaláltunk és megtaláltál, mutasd fényeid” – énekelte Szarka Tamás a Missa Missio című művében az Agnus Dei – Isten Báránya részben március 6-án, vasárnap a budapest-terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-templomban bemutatott szentmisén, amit az orosz–ukrán háború áldozataiért, a szenvedőkért, a menekültekért és megsegítésükért ajánlottak fel.

Szarka Tamás grandiózus szakrális művet komponált. A Kossuth-díjas énekes és zeneszerző a zenén keresztül, a katolikus hit erejével szeretné erősíteni a magyar emberek, családok értékrendjét, illetve hozzájárulni a katolikus keresztény kultúra népszerűsítéséhez.

A mű budapesti bemutatójára 2020. október 17-én kerül sor a Szent István-bazilikában. Ma a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon, ezért a mise megírásának és bemutatásának a célja az volt, hogy erre a tényre is felhívják az emberek figyelmét. Most a rendkívüli Jónak lenni jó! című, közmédiában meghirdetett segélyakció keretében adták elő.

Az Avilai Nagy Szent Teréz-templomban, amikor az orosz és az ukrán nép és vezetőik megbékéléséért imádkoztak, mindenki térden állva könyörgött, papok és hívek, művészek és a zeneszerző rajongói egyaránt.

A szentmisét Horváth Zoltán plébános mutatta be. Beszédében Krisztus megkísértése, a nagyböjt első vasárnapjának evangéliuma kapcsán azt mondta, a gonosz lélek kivárja a megfelelő pillanatot – ahogyan Jézusnál is kivárta, hogy a negyvennapos böjt utolsó napjaiban megéhezzen –, hogy megkísértsen, és éppen abban, amiben elgyengültünk.

Hírdetés

Ezt teszi az orosz és ukrán nép konfliktusában is, hogy a békétlenséget, a gyűlölködést, az erőszakot és a háborút felszítsa.

A felvidéki együttes, Szarka Tamás és zenekara a kárpátaljaiak megsegítésére és a békéért imádkozott, énekelt és könyörgött Istenhez itt, Budapest közepén. Ez a legcsodálatosabb példája annak, hogy az emberi szívekben nincsenek határok, hanem határtalan összefogás és szeretet van. Ennek erejét élték meg mindazok, akik ott lehettek ezen a szentmisén.

Forrás: Avilai Nagy Szent Teréz-plébánia

Fotó: Topor Márta

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »