A segítségnyújtás egy útja – A Máltai Szeretetszolgálat élelmiszermentő munkája Győrben

A segítségnyújtás egy útja –  A Máltai Szeretetszolgálat élelmiszermentő munkája Győrben

Reggeli indulás hétfőtől péntekig, naponta 40 kilométernyi megtett távolság, nagyvárosi forgalom, 11 helyszín, az autó rakterében különböző termékek, jótékonyság forintokban is mérhető értékben. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-Dunántúli Régiója győri központjának munkatársát kísérte el élelmiszermentő szolgálatának egy napján P. Szabó Csilla.

Az üzletekből – több, egymástól sok kilométer távolságra lévő helyszínről – az élelmiszerbiztonsági szabályok betartása mellett szállítja Pap Csaba raktáros a mentett élelmiszerárut, minden állomásnál adminisztrál, bepakol, majd a kapott termékeket kiszállítja az intézményekbe. Győr adományozó üzleteiben mindenhol a már „begyakorlott és szokásos menetben” történik az élelmiszermentés, a termékek elhelyezése a máltás autóba.

A máltás rekeszek cserélődnek, „amennyit elhozunk az adott üzletből, annyit hagyunk ott, hogy másnap újra zökkenőmentes legyen a szállítás, ezzel könnyítjük egymás munkáját, és jó érzés, hogy mindig van, mit szállítani” – mondja Pap Csaba, hozzátéve, a szállításnak szabályai vannak, a mentés felelősséggel jár. Sok rekesznyi termék „vándorol” munkatársunk keze nyomán az üzletek raktárából az intézményekbe; a testmozgás jelen esetben nem a konditeremben zajlik. Az autó rakterét lassan megtölti az aznapi mentett élelmiszerszállítmány, nincs két egyforma nap a termékek számát és fajtáját tekintve.

Következik a kiszállítás, a támogatott intézmények a város különböző pontjain helyezkednek el. Kilométereket spórolunk, mivel beosztjuk a szállítás menetét is, hogy a lehető leggyorsabban és legrövidebb úton jusson az élelmiszer a felhasználó intézményekbe.

Első körben a győri Hajléktalanokat Segítő Szolgálat likócsi városrészben található telephelyére indulunk, ahol a konyhaépület előtt Szilárd, a hajléktalanszállón élő fiatalember várja minden nap, ahogy most is, hogy segíthessen munkatársunknak a ki- és bepakolásnál. Következik egy újabb városrész, ahol a városban dolgozó ukrán menekülteknek nagy csomag pékárut juttatunk a munkásszállóra.

A következő célállomások máltai intézmények; először a Színes Fogadó Tér Szenvedélybetegek Integrált Intézményéhez érkezünk Adyvárosban, Anton Pál munkatárs is besegít a gyümölcsökkel és zöldségekkel teli rekeszek lerakásában. A délelőtti élelemiszermentő „műszak” végén pedig a belvároshoz közeli Gondviselés Háza Fogyatékosok Napközi Otthonában tesszük le a péksüteményeket és gyümölcsöket. A tálcákra gyorsan kiszedett édes és sós finomságokat azonnal kínálják is a dolgozók az ellátottaknak.

Hírdetés

Nyugtázzuk, hogy körforgásban vannak a mentett termékek; az élelmiszermentés győri köre mára bezárult, holnap egy újabb karitatív kör indul a megszokott forgással.

„A Nyugat-Dunántúli Régióban 2023 márciusában indult el az élelmiszermentés. Jelenleg 24 régiónkban található SPAR üzletből történik a mentési folyamat, heti 5 alkalommal, hétköznaponként mentenek; reggelente Zalaapátiból, Acsádról, Hegyfaluról, Fertődről és Győrből indulnak az autók, hogy a kapott élelmiszereket intézményi felhasználásra ellátottjainknak, lakossági felhasználásra hajléktalanoknak, időseknek és rászorulóknak adományozzuk. Az élelmiszermentő projektnek köszönhetően változatosabb lett adományaink palettája, és nem utolsósorban kíméljük környezetünket” – foglalja össze az elmúlt egy év tapasztalatait Kiss Tünde, a régió karitatív tevékenységért felelős vezetője.

A karitatív célú élelmiszermentés a klímavédelem mellett az élelmiszerhulladék kialakulásának megelőzésében, valamint annak csökkentésében is fontos szerephez jut. Az üzletekkel kötött megállapodás keretében biztosított, hogy a tevékenységük során keletkező, emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszerfelesleg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-Dunántúli Régiójában is eljut a rászorulókhoz; az adományba kapott termékek egyben a régiós máltai intézmények számára is segítség az ellátásban.

Szöveg és fotó: P. Szabó Csilla

Forrás: Magyra Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »