A pozsonyi reptér állami támogatást szed alkalmazottai után, suttyomban mégis elbocsátja őket

A pozsonyi reptér állami támogatást szed alkalmazottai után, suttyomban mégis elbocsátja őket

Az előző évhez képest csaknem 90 százalékkal kevesebb charter-járat indul a pozsonyi repülőtérről. Az előző évek sem néztek ki jól, az állami tulajdonú vállalkozás több mint 10 éve nehéz pénzügyi helyzetben van. Ez idő alatt a vállalat több mint 61 millió euró veszteséget produkált. Nem csoda, hogy a M. R. Štefánik repülőtér vezetése úgy döntött, hogy jelentősen létszámcsökkentést hajt végre a járvány idején, persze ez nem tetszik az alkalmazottaknak.

Jogosnak tűnik az alkalmazottak ellenkezése, hiszen a repülőtér hozzájárulást kap a munkahelyek megőrzéséhez, ennek ellenére sokakat elbocsátottak, sok felháborodott ember pedig kétségbeesett helyzetében maga távozott.  

A reptér vezetősége ezt ügyesen csinálja, hónapról-hónapra fokozatosan bocsájtja el az alkalmazottakat – számolt be róla az aktuality.sk. Így megkerüli a Munka Törvénykönyvét, amely pontosan szabályozza a csoportos elbocsátásokat, és az illetékes munkaügyi hivatalhoz való bejelentés feltételeit. A hírek szerint nem egyedi, hogy az alkalmazottak az egyik napról a másikra kapják a felmondást. Sok közülük közvetlenül a nyugdíj előtt áll, nekik, ebben a korban sokkal nehezebb új állást találni.

A reptér egyik alkalmazottja elmondta, hogy a repülőtér üzemeltetéséhez is alacsony a létszám, csökkentett fizetés mellett dolgoznak, emellett sok tapasztalt munkavállalót is elbocsátanak. Ez a helyzet gyakran megbénítja a különféle munkatevékenységeket, így közvetlen veszély fenyegeti az utasok és az alkalmazottak biztonságát.

Tudatosítani kell, hogy a repülőtéren végzett munka gyakran nagyon specifikus, és a munkakörök gyakorlott embereket igényelnek, akik értenek az összetett környezethez és a nagyon szigorú biztonsági előírásokhoz. A jelenlegi helyzetben már nem lehet fenntartani a fizikai biztonságot a repülőtéren, ott sem, ahol üzemanyaggal, épületek műszaki felszerelésével, kiszolgáló berendezéssel vagy fizikai biztonsággal dolgozunk 

– tette hozzá.

Az M. R. Štefánik repülőteret üzemeltető vállalat maga is megerősítette az alkalmazotti létszám csökkentését, ugyanakkor kijelentette, hogy nem folyamodott kollektív elbocsátásokhoz.

Hírdetés

A lanyhább működési teljesítmény miatt a munkavállalókkal a meghatározott időre vagy a próbaidőszakra kötött szerződéseket nem hosszabbítottuk meg. Ugyanakkor fokozatosan halmozódik a munkatársak által végzett munkatevékenység

– mondta Veronika Ševčíková, a repülőtér szóvivője.

A vállalat arról is beszámolt, jelenleg azon dolgoznak, hogy változtassanak  a szervezeti struktúrán, amivel hosszú távon fenntarthatóak lesznek a munkahelyek, függetlenül a légi forgalom jövőbeni növekedésétől vagy csökkenésétől.

Az új szervezeti felépítés nem tartalmazza az összes eddig munkahelyi pozíciót. Az új szervezeti struktúrára való teljes áttérésnek körülbelül 4-6 hónapon belül kell megtörténnie

– tette hozzá Ševčíková.

A járvány tavalyi kitörése óta összesen 75 alkalmazott hagyta el a repteret. A társaság jelenleg 570 alkalmazottat foglalkoztat.

A szóvivő az egyes hónapokra szétosztott elbocsátásokat nem kívánta kommentálni, mondván, hogy a cég belső ügyeiről van szó. Azt sem árulta el, hogy a vállalat mennyit merített ki a foglalkoztatás fenntartására szánt állami támogatásból.

A munkaügyi minisztérium adatai szerint a társaság tavaly március óta több mint 3,7 millió euró támogatást hívott le.

A közlekedési minisztérium mint az M. R. Štefánik Reptér egyedüli részvényese nem válaszolt a feltett kérdésekre – írta meg az aktuality.sk.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »