A németek egyelőre nem vezetik be a kötelező sorkatonai szolgálatot

A németek egyelőre nem vezetik be a kötelező sorkatonai szolgálatot

Boris Pistorius német védelmi miniszter közzétette a német hadseregre vonatkozó terveit, amely az előzetes információkkal szemben nem tartalmazza a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítását Németországban – derül ki a Dert Spiegel cikkéből. Sorozás helyett inkább a katonaság népszerűsítésével oldaná meg a német hadsereg létszámproblémáit.

A kötelező sorkatonai szolgálat újbóli bevezetése hosszabb ideje vita tárgya a legnagyobb kormányzópárton, az SPD-n, de az egész kormánykoalíción belül is. Egy időre azonban most lekerült az asztalról a javaslat.

Sorozás helyett így toborzás jön, az önkéntes katonai szolgálat pedig 12 hónapig tartana. A német állam cserébe olyan kedvezményeket adna a fiataloknak, mint az ingyenes jogosítvány, egyetemi felvétel megkönnyítése, diákhitel kedvezményes visszafizetése vagy nyelvtanfolyamok támogatása.

Hírdetés

Az ellenzéki jobbközép CDU/CSU továbbra is a kötelező sorkatonaság bevezetését szorgalmazza.

A Bundeswehr létszáma jelenleg 181 ezer fő. Ennek csak töredékét teszi ki a harcban bevethető emberállomány, a szám ugyanis tartalmazza a kiszolgáló személyzetet is (technikusok, logisztika). A németek terve az, hogy rövid időn belül 203 ezer főre növeljék hadseregük létszámát. Az orosz-ukrán háború kitörése, és a nyugati beavatkozást szorgalmazó politikusok miatt azonban a leszerelés mellett döntők száma megnőtt, utánpótlás pedig nincs vagy alig van. A leszerelési hullám egyébként nem csak a németeknél jelentkezi, de a franciáknál és a briteknél is.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »