A nap, amikor megszólalt a zene: történelmi győzelem a franciák ellen

A nap, amikor megszólalt a zene: történelmi győzelem a franciák ellen

A magyar jégkorong-válogatott hosszabbításban legyőzte a francia válogatottat, ezzel a magyar csapat megszerezte az első két pontját és fontos lépést tett a bennmaradás felé. A 2016-os szentpétervári világbajnokságon a fehéroroszok elleni győzelem után egy újabb történelmi siker született, ezúttal Tamperében.

Mindkét csapat álmosan állt bele a mérkőzésbe. Amolyan ismerkedős, óvatos hokit láthattunk, egyik csapat sem mert kockáztatni. Az első komolyabb támadásokat azonban mi indítottuk, az eddigi gólfelelősünk, Sofron István ütközött le egy franciát, majd Erdély Csanád tesztelte a francia kapust. Jól kontrolláltuk a játékot, és az első emberelőnyt is mi játszottuk. Sajnos nem tudtunk felállni, és a fórt nem használtuk ki, a franciák jól védekeztek. Közben a gallok is megérkeztek a mérkőzésbe, a kapusunkat, Bálizs Bencét tesztelték.

Az első harmad felénél többször is szabálytalanok voltunk, Stipsicz Bencét küldték ki egy botfogás miatt.

A franciák azonnal felálltak a harmadunkban, és egy jól kijátszott emberelőny során Bertrand lőtt a kapura, a korong pedig Bálizs fejvédőjéről a kapuban kötött ki. A gól után egy picit megzavarodtunk, a franciák domináltak. Bálizsnak jócskán akadt védeni valója. 

Az első harmad végén Sebők Balázs passzolt hátra Stipsicz Bencének, aki a kék vonalról egy hatalmas gólt lőtt. Soha jobbkor!

A középső játékrészben is mi kezdtük jobban. Előbb Stipsicz Bence tesztelte a francia hálóőrt, Ylonent, majd Nagy Gergő is megvillant. Jó volt látni, hogy mi dominálunk, a franciák alig jutottak koronghoz. Az aktív játék meghozta a gyümölcsét, hiszen előbb öt a négy ellen, majd kettős emberelőnyben is játszottunk, de sajnos nem sikerült kihasználni a fórt. Pedig óriási lehetőségünk volt megfordítani a mérkőzést. Egy francia támadás után Bálizs még hatalmasat tudott védeni, de Boudon már a kapuba juttatta a játékszert. A franciák erőre kaptak és átvették az irányítást. Mi viszont fegyelmezetlenek voltunk, és újra Stipsicz Bencét küldték ki a bírók. A baj nem jár egyedül, hamarosan kettős emberhátrányba kerültünk. Pokoli nehéz pillanatok voltak ezek, de sikerült kivédekeznünk a hátrányt. A kiegészülésünk után nem sokkal később végre nekünk is szerencsénk volt.

Galló Vilmos indult meg egy koronggal, megverte a két francia védőt, és egy határozott mozdulattal a francia kapuba pöckölte a korongot.

Hírdetés

Az utolsó harmad még óvatosabb játékot hozott. Egyik csapat sem mert kitámadni, nagyon koncentráltan vigyázott mindkét fél, hogy még véletlenül se történjen hiba. Szabálytalanságra sem került sor, fegyelmezett játék zajlott a jégen.

Mi voltunk a veszélyesebb csapat, de a franciák előtt is akadtak helyzetek.

A rendes játékidő letelt, 2-2-es eredménnyel végződött, és mivel jégkorongban nincs döntetlen, jöhetett a hosszabbítás.

Az öt perc hosszabbításban három a három ellen játszottak a felek. Ebben a játékrészben aki gólt lő, az eldönti a találkozót, és elviszi a két pontot. A ráadást mi kezdtük jobban, majd a franciák szereztek korongot, ám azt elveszítették, miután Erdély Csanád csapott le rá, és egy szólóval indult meg a kapu felé, de Ylonen védeni tudott.

A kipattanó azonban lejött a hálóőrről és Bartalis István elé került, akinek a második lövése már a kapuban landolt.

A góltól szinte felrobbant a csarnok!

A magyar válogatott végre hatvan percen keresztül úgy tudta játszani a saját játékát, hogy nem voltak kilengések a védelemben. Akadtak azért hibák, és a sebességünk sem volt a legjobb, de a játékunkkal sikerült a franciákat egy bizonyos szinten tartani. Mindenki koncentráltan játszott, a védők pedig összhangban voltak a támadókkal. Sajnos többször is fegyelmezetlenek voltunk, az emberelőnyeinket sem sikerült kihasználni, erre még oda kell figyelni a jövőben. Az újkori magyar hokitörténelem szempontjából ez volt a magyar jégkorong-válogatott második győzelme az elitben.

A bennmaradás szempontjából egy nagyon fontos mérkőzést sikerült a hosszabbításban megnyerni, megszereztük az első pontjainkat a világbajnokságon.

Hosszú még a vége, és nagyon úgy néz ki, hogy az utolsó, osztrákok elleni mérkőzésen dől a kiesés sorsa. De ne szaladjunk ennyire előre, csütörtökön Svédország következik.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »