A muskátli növényvédelme

A muskátli növényvédelme

Az elmúlt időszak esőzései hatására sokunknál tapasztalható a tavasszal beültetett muskátlik megbetegedése. A termesztő berendezésben kapott egyenletes meleg és öntözés után most több alkalommal tapasztalhatták növényeink a szélsőséges hatásokat: rengeteg eső, forró, fülledt nappali hőmérséklet, időnként erős lehűlés. Ezek az egyenlőtlen időjárási viszonyok nagy mértékben kedveznek a gombák felszaporodásának még az igénytelennek tűnő muskátli esetében is.

A védekezés egyik lehetősége, hogy már az ültetéskor arra törekszünk, hogy a növény csapadéktól védett helyre kerüljön. Ha teraszra, balkonra helyezzük virágainkat, tartsuk azt szem előtt, hogy az esővíz lehetőleg ne nagyon érje, így mi tudjuk szabályozni a locsolást. Ha ez nem lehetséges, úgy fokozottan kell figyelnünk az esőzésekre, és arra, hogy a virágláda vagy cserép alatt ne álljon meg a víz, mert az könnyen gyökérrothadáshoz vezet.

Hírdetés

A muskátlit a túl sok eső következtében különböző gombás betegségek támadhatják. Nem kell, hogy növényvédő szakemberek legyünk ahhoz, hogy időnként permetezzünk. Mire gondolok konkrétan? A virágaink védelmét már akkor el kell kezdenünk, amikor haza visszük őket a kertészetből. Tudni kell, hogy a termesztés során ők rendszeresen permetezve voltak gomba- és rovarölő vegyszerekkel megelőzésképpen. Ez minden termelőnél így van. Amikor mi megvásároljuk és beültetjük virágainkat, érdemes folytatni ezt a megelőzést és 10-14 naponként rozsda elleni szerekkel, például réz-hidroxid, réz-oxiklorid vagy mankoceb hatóanyag tartalmú gombaölő szerekkel permetezzünk (pl. Ridomil, Miltox). Az is jó, ha pl. zöldségtermeléssel foglalkozunk és ott végzünk permetezést, aztán a végén az udvaron lévő dísznövényeket is lefújjuk (a virágoktól a tujákig, semminek sem fog ártani). A lényeg, hogy a permetezés rendszeres legyen, esős időben gyakoribb.

A védekezés további módja, hogy a beteg, lesárgult leveleket távolítsuk el minél előbb. Ugyanígy az elnyitott virágokat is rendszeresen szedjük le, mert a levélre hulló szirmok rothadni kezdenek. További lehetőség lehet, ha a felnyurgult, esetleg elvékonyodott hajtásvégeket levágjuk, esélyt adva a növénynek a megújulásra. Ha ezeket a tanácsokat megfogadjuk, újjá varázsolhatjuk dísznövényeinket, amelyek a nyár végén, a forróság után újra olyan szépen fognak pompázni, mint tavasszal.

Bucsella Enikő falugazdász, KMVSZ


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »