A magyarok dönthetik el, ki lesz Szlovákia következő elnöke

A magyarok dönthetik el, ki lesz Szlovákia következő elnöke

A magyar közösségnek komoly beleszólása lesz, ki költözhet be Zuzana Čaputová mandátumának lejárta után a Grassalkovich-palotába.

Január 30-án éjfélkor lejárt a március 23-ára kitűzött államfőválasztás jelöltállításának határideje. Amit biztosan tudhatunk, legfeljebb 11 jelölt állhat fel a rajtkőre, az indulók végleges névsorát legkésőbb február 13-án ismerhetjük meg. Eddig a napig dönthet ugyanis a házelnök az illetékes parlamenti bizottság vizsgálatát követően arról, hogy a jelöltek teljesítették-e az induláshoz szükséges feltételeket. Csak a tények kedvéért, ahhoz, hogy valaki államfőjelölt lehessen 15 parlamenti képviselő vagy 15 000 választópolgár ajánlása szükséges. 

Legfeljebb 11 jelölt állhat fel a rajtkőre

Az előbbi mondatban nincs tévedés, Matovičék képviselőcsoportja két jelöltet is támogat. Még mondja valaki, hogy a kiérdemesült kormányfő ne tudna újra és újra váratlant húzni, legfeljebb a határidő letelte előtt néhány perccel előadott médiahack politikai hasznát nehéz megérteni a figyelem pillanatnyi felkeltésén túlmenően.

Forró Krisztián egyedüli magyar jelöltként indul

Jelen állás szerint már biztosan indul Danko, Korčok, Forró, Náhlik, Pellegrini és Harabin: az ő jelöltségüket ugyanis már elfogadta a házelnök. Aki ugyebár nem más, mint Peter Pellegrini, aki maga is jelölt. A képviselői támogatással induló Matovič és Dubovský ajánlásainak vizsgálata puszta formalitás, a kérdés pusztán az, Kotleba, Kubiš és Švec elégséges számú hitelesnek minősített aláírással rendelkezik-e.

Forró az ajánlások leadásakor úgy fogalmazott, négy százalék feletti eredménnyel lenne elégedett, amely biztosítaná, hogy a magyar közösség láttassa magát. A Magyar Szövetség államfőjelötje hangsúlyozta, a választás jó eséllyel a második körben fog eldőlni, az első fordulós jó szereplés erős tárgyalási pozíciót kínál arra, hogy a magyar közösség problémáit az asztalra lehessen tenni, ezáltal a felvidéki magyarokat senki se kerülhesse meg.

Pellegrini és Korčok között dőlhet el a verseny

Hírdetés

Pellegrini és Korčok között az elmúlt hetekben szűkült az olló, s bár a felméréseket a kutatócégek szeptemberi fiaskója után érdemes kritikával, a tendencia azért eléggé árulkodó. Pellegrini számára már az első fordulóban is az a legfőbb kihívás, hogy a lehető legtöbb kormánypárti választót maga mögé tudja állítani, miközben nemcsak Danko, de a felmérésekben a harmadik helyre jósolt Štefan Harabin is ezt a választói réteget szólítja meg.

Jó eséllyel a második fordulóban hirdetnek győztest

Másképpen fogalmazva, az első fordulóban rajthoz álló jelöltek támogatói lehetnek a királycsinálók. A felvidéki magyar közösség számára az államfőválasztás igazi tétjét pontosan ez a lehetőség adja meg.

Az első körben a magyar közösségnek erőt kell felmutatni

Fontos megjegyezni, az sem mellékes, milyen erőt tud felmutatni az első fordulóban magyar jelöltként Forró Krisztián. Ha a magyar választópolgár már az első fordulóban is az esélyes szlovák jelölt mellé teszi le a voksát, elveszik annak lehetősége, hogy a szavazata a közösség érdekében hasznosuljon.

Nem elég egy „keszenem”

Nem meglepő, hogy a két fő esélyes versenyében a magyar választók többsége Korčok ellenében Peter Pellegrinit támogatja. A korábbi külügyminiszter részéről számos magyarellenes élű megnyilvánulásra emlékezhetünk, de az államfőjelölti kampányában is inkább a negatív gesztusokat jegyezhetjük fel tőle. Vagyis akár úgy is vehetnénk, a verseny Dél-Szlovákiában lefutottnak tekinthető, a második körben a magyar szavazatok többségét anélkül is bezsebelheti a jelenlegi házelnök, hogy a Magyar Szövetség erre kifejezetten felszólítaná a támogatóit

Valójában Pellegrini számára, különösen abban az esetben, ha az első fordulóban szoros eredmény születik, cseppet sem lesz mindegy, mekkora számban vesznek részt a második körben a magyar választók. Innen nézve már korántsem lebecsülhető tényező, hogy a Magyar Szövetség felszólítja-e a választóit Pellegrini támogatására.

A parlamenti küszöböt a magyar pártnak szeptemberben nem sikerült megugrania, de az államfőválasztás újabb alkalmat kínálhat egy alkuhelyzet elérésére.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »