A Magyar Rádió Zenei Együtteseinek Napja a zene világnapján a Bartók Rádióban

Október elseje a zene világnapja és egyben a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek (MRME) napja a Bartók Rádióban. A közmédia klasszikus zenei rádiójában e jeles napon többször felcsendülnek az MRME korábbi meghatározó koncertfelvételei, este pedig élőben hallhatják a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és Énekkarának hangversenyét.

Tematikus műsorfolyammal jelentkezik október 1-jén a Bartók Rádió. 12:35-től válogatást hallhatnak az MRME újabb és régebbi koncertfelvételeiből. Felcsendül Johann Sebastian Bach 91. kantátája a Magyar Rádió Gyermekkórusa, a Magyar Rádió Énekkara és Szimfonikus Zenekara 2018-ban, a Mátyás-templomban rögzített hangversenyén, valamint a gyermekkórus egy 2019-ben a Pesti Vigadóban elhangzott koncertje is, amelyen Orlande de Lassus, a késő reneszánsz zeneszerzőjének műveiből adnak elő.

A Magyar Rádió Zenei Együtteseinek három régebbi – 1969-es, 1985-es és 1994-es – előadását is műsorára tűzi az ünnepi napon a közmédia klasszikus zenei rádiója. A 15 óra után kezdődő Muzsikáló délután kiemelt vendége Káli Gábor karmester, az MRME új zeneigazgatója és ügyvezetője lesz.

Hírdetés

A tematikus nap 18 órától a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara muzsikusainak előadásával folytatódik, a Régi Zeneakadémián idén szeptember 6-án előadott kamarahangverseny felvételével. Az est műsorán Leonard Bernstein, Dmitrij Sosztakovics, Astor Piazzolla, Mike Mower és George Gershwin válogatott művei szerepeltek.

A napi műsorok megkoronázásaként 19:35-tól élő koncertközvetítés lesz. A Bartók Rádió élőben kapcsolja a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermét, ahol a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát és a Magyar Rádió Énekkarának női karát Kovács János vezényli. Az angol zenének szentelt koncerten Edward Elgar brit zeneszerző Two Partsongs és Délen – nyitány (Alassio) című művei mellett honfitársa, Gustav Holst zeneszerző, zenepedagógus egyik legnépszerűbb, ám idehaza mégis ritkábban felcsendülő darabja, a Planéták (A bolygók) kerül műsorra. A héttételes szvitből 101 évvel ezelőtt, 1923-ban hangzott el három tétel, a részleges magyarországi bemutató dirigense akkor Dohnányi Ernő volt.

Október 1-je a zene világnapja és az MRME napja a Bartók Rádióban.

(MTVA/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »