A lengyelek háromnegyede a szülők döntéséhez kötné a civilek iskolai szerepvállalását

A lengyelek háromnegyede a szülők döntéséhez kötné a civilek iskolai szerepvállalását

A szülőknek joguk van tájékozódni a civil szervezetek által az iskolákban megtartandó tanórák tartalmáról, és végső soron megtiltani ezeket – így vélekedik a lengyelek 73 százaléka a wpolityce.pl hírportál vasárnap ismertetett felmérése szerint.

A konzervatív lengyel portál megrendelésére a Social Changes közvélemény-kutató cég végezte el a felmérést.

A 73 százalékon belül a válaszadók 39 százaléka „határozottan igen”, 34 százalékuk pedig „inkább igen” választ adott.

Ezzel ellentétes, a szülők tájékozódási és döntési jogát kétségbe vonó véleményt a megkérdezettek 13 százaléka alkotott, ebből 6 százalék „határozottan nem”, 7 százalék pedig „inkább nem” választ adott. A válaszadók 14 százaléka nem nyilvánított véleményt a témáról.

Hírdetés

Az országos felmérést 1080 fős, a nemek, életkor és lakhely szerinti reprezentatív mintán, február 11-e és 14-e között végezték el.

Az ilyen foglalkozások előtt legalább két hónappal az iskolaigazgató köteles lesz részletes információkat kérni ezek tartalmáról. A kiskorú diákok részvételéhez szüleik írásbeli hozzájárulására lesz szükség.

A törvénymódosítást az oktatásügyi tárca terjesztette elő, utalva arra, hogy az iskolákban nemegyszer a szexuális felvilágosítás „radikális, a gyerekek életkorának nem megfelelő formáit alkalmazó, és a hagyományos családfelfogással szembeforduló szervezetek” tartottak tanórákat, gyakran a szülők előzetes tájékoztatása nélkül.

A törvénymódosítást az ellenzék, egyes önkormányzatok és több civil szervezet is bírálja. Azzal érvelnek, hogy az új előírások korlátozzák az iskolaigazgatók és az iskolákat működtető önkormányzatok hatáskörét.

A jogszabálytervezet most az államfő elé kerül jóváhagyásra, a lengyel jog értelmében Andrzej Duda elnöknek március 3-ig kell döntenie ez ügyben.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »