A koronavírus új alváltozata terjed, néhány héten belül válhat dominánssá

A koronavírus új alváltozata terjed, néhány héten belül válhat dominánssá

A COVID-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 koronavírus új alváltozata jelenleg gyorsan terjed világszerte, különösen Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában. Az új szubvariáns az XEC jelölést kapta, és heteken belül dominánssá válhat – számolt be a TASR a BBC News és a The Independent brit lap szerdai jelentései alapján.

Az XEC az omikron variáns egyik változata, amely már régóta domináns. Jelenleg sok országban ennek a KP.3.1.1 alváltozata a legelterjedtebb, de várhatóan néhány héten vagy hónapon belül az XEC dominál majd.

A XEC-t először június végén mutatták ki az indiai Maharashtra államban. Ugyanebben a hónapban Európában is megjelent – ​​először Németországban, majd Dániában és Nagy-Britanniában.

Hírdetés

Az Independent szerdán arról számolt be, hogy eddig 27 országban, köztük Norvégiában, Luxemburgban, Ukrajnában, Portugáliában és Kínában vett több mint 500 mintában mutatták ki a XEC jelenlétét.

Szakértők szerint több olyan új mutációja is van, amelyek elősegíthetik a terjedését idén ősszel, de a vakcináknak továbbra is segíteniük kell a betegség súlyos lefolyása ellen.

A XEC variáns fertőzésének tünetei hasonlóak az előző változatokéhoz, azaz láz, torokfájás, köhögés, szaglásvesztés, étvágytalanság, hasmenés és hányinger.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »