Élőben a gát tetejéről: a Római-part már víz alatt, most mindenki a tetőzést várja

Élőben a gát tetejéről: a Római-part már víz alatt, most mindenki a tetőzést várja

Optimista hangulatról számolt be az InfoRádió helyszíni tudósítója, most a patkányinvázió ad feladatot, de az igazi kihívás az lesz, hogy a tetőzés után még akár egy hétig hogyan bírják a víz terhelését a védművek.

A Duna már alig tíz méterre van a Nánási út és Királyok útja vonalában felhúzott ideiglenes töltéstől – jelentette az ideiglenes római-parti gát tetejéről az InfoRádió helyszíni tudósítója. Mint beszámolt róla, a védvonalat jelentő útra az elmúlt napokban a Fővárosi Csatornázási Művek munkatársainak irányításával, nagyon sok agyag felhasználásával egy négy méter széles és egy méter magas töltést építettek.

Arról is beszámolt, hogy a munkálatokhoz szerdán még önkénteseket toborozott a kerületi önkormányzat, de olyan sokan érkeztek, hogy csütörtökön már nem volt szükség újabb homokzsákot pakoló emberekre, mert elkészültek a munkálatokkal. A helyiek szerint most egy újabb problémával kell megküzdeni: Csillaghegyen megjelentek az áradó Duna elől menekülő patkányok. A kerületi önkormányzat a lakosság jelzései alapján kezdeményezte az azonnali patkányirtást.

Hírdetés

Az elárasztott területen az áramszolgáltató munkatársai folyamatosan kapcsolják ki az áramot a víz alá került ingatlanokban, de volt olyan, az ingatlanára már kenuval közlekedő lakó, aki elmondta, nála már a gázszolgáltatás is szünetel. A hullámtéren épült ingatlanok esetében a tulajdonosoknak a feladata a védekezés, de nekik is sokan segítenek, és 150 ezer homokzsákot is kaptak a munkálatokhoz.

Az InfoRádió tudósítója arról is beszélt, hogy a gátakon dolgozóknál kétféle hozzáállást tapasztalt: szorgalmas, bátor kiállást és kitartást, valamint optimizmust. Utóbbit szerinte az táplálja, hogy 2013-ban egy ennél nagyobb árvizet már a Római-párt átélt, sokaknak nagy tapasztalatuk van a védekezésben, és a jelenlegi tetőzést 40-50 centiméterrel a 11 évvel ezelőtti alatt várják, így az emberek úgy látják, hogy nem akkora a baj, mint 2013-ban volt.

Arra azonban figyelmeztetnek a szakemberek, hogy nem lehet lazítani, mert hiába várja most mindenki a tetőzést, de valójában az igazán nehéz feladat akkor következik, amikor tetőzik a Duna, és a védműveknek mindenhol meglehetősen hosszú ideig, várhatóan akár jövő hét végéig bírniuk kell a terhelést.

„A hangulat nyugodt, az emberek kitartóak, szorgalmasak, és védik a házaikat a töltés túloldalán, a hullámtérben, ideát pedig folyik a megszokott élet, néhányan eljönnek biciklivel vagy babakocsival megnézni a megmagasított és kiszélesített töltést” – jelentette az InfoRádió helyszíni tudósítója.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »